Noćnom vježbom žurnih službi završeno obilježavanje dana Općine Jalžabet

Maloljetnici ostali zarobljeni nakon naglog rasta vodostaja rijeke Plitvice, u pomoć im priskočilo šest DVD-a, hitna služba, GDCK Varaždin i HGSS

Objavljeno: 21.11.2022. zagorjeinternational

Općina Jalžabet povodom obilježavanja Dana općine organizirala je ove subote zanimljivu pokaznu vježbu operativnih snaga vlastitog sustava civilne zaštite. Naime, sve veći broj različitih iznenadnih događaja u zemlji i svijetu, ali i sve strože zakonske obaveze, povod su ovoj godišnjoj provjeri spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti pripadnika različitih sastavnica sustava civilne zaštite na području općine, a samu je vježbu osmislio Stjepan Kovaček, konzultant iz područja zaštite i sigurnosti. 

U središtu zbivanja odnosno pokazne vježbe pod nazivom “Novakovec 2022.“ bila je intervencija šest DVD-ova koliko ih aktivno djeluje na području općine, a njima su se u odgovoru na potrebu spašavanja unesrećenih s budućeg kupališta nadomak Novakovcu, ugroženog naglim porastom vodostaja rijeke Plitvice, u izvlačenju unesrećenih pridružili predstavnici hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Gradskog društva Crvenog križa Varaždin i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin. Kao promatrači vježbi su uz općinske čelnike te znatan broj okupljenih mještana nazočili i saborski zastupnik Radimir Čačić te Željko Nagy, županijski vatrogasni zapovjednik.

U prvom dijelu vježbe simulirano je izvlačenje “na suho“ 10-ak maloljetnika koji su uslijed burne proslave rođendana u noćnim satima ostali zatečeni naglim porastom vodostaja rijeke Plitvice oko poluotoka, uređenog nedavno od strane stanovnika općine Jalžabet. U tom su dijelu glavnu ulogu imali članovi DVD-a Jalžabet, središnje općinske vatrogasne postrojbe, uspješno svladavši izazov potrebe osvjetljenja mjesta događaja u noćnim uvjetima, prolaska po vrlo blatnjavom terenu te sigurnog prelaska mladih osoba na siguran prostor. Članovi DVD-a Novakovec, DVD-a Imbriovec, DVD-a Kelemen, DVD-a Leštakovec i DVD-a Jakopovec sudjelovali su u vježbi ispumpavajući vodu iz umjetnog kanala na rijeci Plitvici, uz druge aktivnosti vezane uz potporu ostalim službama na lokaciji.

Dio markiranata bio je razmješten izvan primarne lokacije događaja, stoga su u njihovom nalaženju pomoću drona s termovizijskom kamerom uz vatrogasce sudjelovali i pripadnici gorske službe spašavanja. Pripadnici hitne medicinske službe i crvenog križa pružili su prvu pomoć odnosno medicinski zbrinuli četvero ‘ozlijeđenih’.  

Uspješno provedeno

V.d. zapovjednika VZO Jalžabet i koordinator na lokaciji vježbe Nikola Križanić, na samom je završetku postrojio je svih 70-ak sudionika vježbe te predao prijavak načelniku Rajku Solaru koji je potom u svojem osvrtu čestitao svim sudionicima vježbe i zahvalio na predanom radu u okviru različitih žurnih službi, uz poseban naglasak na vatrogasne snage koje su kao jedina domicilna operativna snaga na području općine pokazali zavidnu razinu opremljenosti i stručnosti.

Po službenom dijelu vježbe uslijedila je analiza u kojoj je istaknuto zadovoljstvo viđenim, uz nekoliko smjernica za daljnji razvoj cjelokupnog sustava civilne zaštite ne samo na području općine Jalžabet, već i diljem Varaždinske županije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba