JUBILEJ: Udruga umirovljenika Krapina proslavila 75. rođendan

“Nastavimo zajedno, nadograđujmo do sada učinjeno, samo tako će nas pamtiti i cijeniti generacije koje dolaze”

Objavljeno: 18.11.2022. zagorjeinternational

Udruga umirovljenika Krapina u četvrtak je proslavila 75. obljetnicu djelovanja. Povijest Udruge počinje osnivanjem 23. studenog 1947. pod nazivom Udruženje umirovljenika Krapina. Od tada pod okriljem udruženja, a danas udruge okupljale su se brojne generacije onih za koje u trećem desetljeću 21. stoljeća kažemo da su generacija šezdesetpet plus.
Na obilježavanju 75. obljetnice rada, u krapinskom KTC-u okupilo se 170-ak članova, među kojima se bili i članovi iz Đurmanečke udruge te gosti među kojima, Vladimir Crnec, predsjednik Matice umirovljenika KZŽ te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.
U prigodnom govoru predsjednik Dragutin Kozina spomenuo je podatak kako je udruga sve do 25. srpnja 1958. godine bila podstanar, a tada kupuje rodnu kuću dr. Ljudevita Gaja, gdje joj je i danas sjedište.
Obljetnica je bila i povod Izvršnom odboru za odluku o uređivanju prostorija koje se koriste za rad udruge. Vlastitim i uz pripomoć doniranih sredstava prišlo se krečenju, postavi laminata i keramičkih pločica, a sve je završeno, dan uoči proslave, brušenjem i lakiranjem parketa na ulaznom stepeništu.

Gajev memorijalni muzej

– Ove radove treba sagledati kao početak konkretne inicijative za građevinsku sanaciju i vanjskog dijela zgrade, s obzirom na to da je riječ o spomenika kulture. U to se mora krenuti kako bi spremno dočekali 60. godinu rada Gajevog memorijalnog muzeja (2026. godine), kada će oči svih biti uprte u vanjski izgled zgrade. Umirovljenicima je stalo do toga da ona ima reprezentativni izgled ne samo radi nas samih, već radi svih onih koji je obilaze naš grad, a pred kojima se volimo pohvaliti da je Krapina grad kulture – kazao je Kozina.

FOTO: Predsjednik udruge Dragutin Kozina s predstavnicima donatora, Vanjom Potočki i Josipom Hršakom te gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem


Dodao je da se usporedno s uređivanjem prostora, nastavilo s realiziranjem programa rada. Ni ove godine tako izostali izleti od Čakovca, Lovrana do stubičkog kraja, odlasci na hodočašća, kupanja u bazenima, neki su zahvaljujući udruzi ove godine bili prvi put u Muzeju krapinskih neandertalaca, ljetovalo se na moru, imali surazna druženja uz prigodne datume, sudjelovalo se na izložbama.
Inače u prostorijama udruge, uz rad srijedom i četvrkom (od 8 do 11) trenutno se održavaju probe članova Dramske sekcije KUD-a Krapina u kojoj su aktivni i članovi udruge, a od 24. ovog mjeseca, pa nadalje zadnjeg četvrtka u mjesecu, mjerit će se, u suradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja tlak i šećer u krvi.

– Treba spomenuti i djelovanje pjevačkog zbora “Gajev spomenek” koji je obilježio pet godina djelovanja pod stručnim vodstvom prof. Anite Habjanec. Nadamo se da će se s tom aktivnošću nastaviti i dalje, a jednako tako i s animiranjem umirovljenika da se učlane u ovu udrugu. Na žalost i ona (uslijed pada broja stanovnika), bilježi smanjenje broja članova, kojih je lani bilo nešto više od 500, a ova će se godina završiti sa 430-ak članova – istaknuo je Kozina.

Zahvalnice

Za različit doprinos kojim je omogućen uspješan rad udruge uručene su i zahvalnice: Gradu Krapini, Općini Petrovsko, M.I. Hršak, Varjačić d.o.o., Putničkoj agenciji Potočki travel, Krakomu, Presečki grupi, Autotransportima Branko Kunštek, trgovini Posoblje – Fani, Fidus Paviću te Jedinstvu Krapina – za novčanu podršku, keramičaru Branku Bočkaju, Slastičarnici Relax, Studiu za grafički dizajn FEEL ART Krapina, Srednjoj školi Krapina i Gradskoj knjižnicu Krapina za ustupanje prostora, Pučkom otvorenom učilištu za uključivanje u uređenje naših prostora. Zahvalnice su za dugogodišnji rad dodijeljene su Đurđi Krleža, Nataši Leljak, Milici Skupnjak i Julijani Šereg, a Stjepanu Hercegu je odano priznanje za viešednevno angažiranje kod uređivanje prostorija. Usmeno zahvale upućene su: Josipi Artić, Veroniki Crnogaj, Štefaniji Dolovčak, Marijana Jug, Maji Koren, Mariji Kozina i Josipu Poslonu.

– Nastavimo zajedno, nadograđujmo do sada učinjeno, samo tako i nas će pamtiti i cijeniti generacije koje će nas naslijediti. Ne zaboravimo da se u vlak, koji zovemo Udruga umirovljenika Krapina, ulazi, ali i silazi 75 godina. Moramo biti svjesni da smo u tom cugu tek nekoliko stanica pa mu poželimo, da radi nas i onih koji će doći sutra, još dugo putuje te da put od stanice do stanice traje što duže. Nadamo se da će tako i biti – zaključio je Kozina.

Nigdar se ni rodil…

Treba još reći da udruga organizira još dvije aktivnosti u ovoj godini, a to je izlet u Samobor te druženje 28. prosinca u KTC-u kada će se, tradicionalno, u veselom tonu oprostiti od ove i zakoračiti u Novu godinu.
Za kraj izdvajamo dvije izrečene misli predsjednika vezane uz rad ove udruge: prva je “Uvijek se može više i bolje!”, a druga “Takav se ni rodil, koji bi svima hgodil!”.
Nije za izostaviti, proslava je završila veselom ceremonijom krštenja združenog mošta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba