U Hrvatskoj prijevremeno se rodi 2600 djece godišnje

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od deset dječjih čarapica

Objavljeno: 17.11.2022. zagorjeinternational

U cijelom svijetu jedno od desetoro djece rođeno je prije vremena. U Hrvatskoj je riječ o više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmoro svakoga dana. Takvoj djeci, da bi preživjela, neophodni su namjenski medicinski uređaji te velika stručnost i posvećenost kvalitetno i stručno obrazovanih medicinskih djelatnika. Potporu roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području Republike Hrvatske – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”.

Danas se širom svijeta, organiziraju aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira “Palčiće“.

Tim povodom zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu danas će biti osvijetljena ljubičastom bojom, čime će Grad Varaždin kao i prethodnih godina  dati podršku prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima. Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od deset dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od desetoro rođenih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter