U sklopu projekta ‘Mladi u Akciji! Za zajednicu!’ provedena ‘Akcija za 5!’

MLADI ODLUČILI: Pregrada će do kraja godine dobiti novo mjesto za druženje u prirodi 

Objavljeno: 17.11.2022. VH

Prošlog je petka u Pregradi po prvi puta provedena ‘Akcija za 5!’ koja se provodi u sklopu projekta ‘Mladi u Akciji! Za zajednicu!’, a na kojoj je 20 učenika i učenica Učeničkog doma SŠ Pregrada osmišljavalo projekt na temu prostora za mlade što je za njih imalo poseban značaj s obzirom da se školuju na području grada te tamo provode svoje slobodno vrijeme. 

Dan akcije otvorio je gradonačelnik Marko Vešligaj koji je istaknuo kako mladi imaju potrebu da doprinesu mjestu u kojem žive te dodao da ga, kao predstavnika grada koji se ponosi titulom Grada za mlade, posebno veseli uključivanje mladih u donošenje odluka.

Četiri ideje 

Mladi su potom sa svojim koordinatoricama i koordinatorima Dorom, Veronikom, Karlom i Markom nastavili razrađivati svoje ideje. Jedna grupa željela je urediti prostor u prirodi za druženje (projekt “Kunaklupe“), a druga je to isto željela napraviti u Učeničkom domu (“Casual večeri u domu“). Treća je grupa osmislila escape room (“Escape room na tavanu“), a četvrta večeri društvenih igara u prostoru koji će ih jače povezati s vršnjacima koji žive u Pregradi (“Stavljamo društvo u igre“).

– Drago mi je da su ideje učenika vezane i uz sam grad u kojem provode većinu svog vremena, bez obzira što su sudionici učenici Učeničkog doma. Projekti su otvoreni i korisni svim mladima – osvrnula se Petra Vdović, savjetnica za društvene djelatnosti i odnose s javnošću, ujedno i koordinatorica za mlade u Pregradi.

U drugom dijelu programa, četiri grupe su predstavile svoje projektne ideje te je potom u raspravi izabran i najbolji projekt koji će se do kraja godine realizirati uz 5000 kuna osiguranih od strane Grada. Odlučeno je da će to biti projekt “Kunaklupe“.

Pobjednički projekt 

– Postavljanjem drvenih klupica i stolova kod starog bazena omogućilo bi se privatnije mjesto na otvorenom gdje bi se mladi mogli nesmetano družiti. Također bi se postavila rasvjeta kako bi se druženja mogla održavati i predvečer. Postavila bi se i kanta za smeće – opis je aktivnosti pobjedničke grupe.

– Ne čudi me pobjeda jer smo jedina grupa koja je planirala nešto dugoročno i nešto što će nam pomoći da se odmaknemo od prostora Doma i škole, u kojima provodimo najviše vremena – istaknula je jedna od predstavnica pobjedničke grupe.

Voditeljica Doma Danijela Majcenić pohvalila je učenice i učenike na sudjelovanju te istaknula kako svi zaslužuju jednu pedagošku mjeru pohvale za ovakve aktivnosti. 

– Za njih ovaj je projekt jedno iskustvo koje će im služiti u životu – dodala je Majcenić.

Inače, ‘Akcija za 5!’ I projekt ‘Mladi u Akciji! Za zajednicu!’ Provode se s ciljem osnaživanja mladih na sudjelovanje u odlučivanju na lokalnoj razini. Time se smanjuje njihovo nepovjerenje u institucije, želi ih se približiti donositeljima odluka u rješavanju pitanja od općeg interesa, ali i potaknuti aktivizam i volonterstvo. 

Projekt provode Udruga “Delta“ u partnerstvu s Gradom Pregrada i Gradom Otočac, a financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za mlade, Grada Pregrade i Grada Otočca. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba