SPEC. BOLNICA KRAPINSKE TOPLICE DOBIVA NOVOG RAVNATELJA: Donosimo imena četvero kandidata i favorita među njima

‘Vrući krumpir’ vraćanja više od 90 milijuna kuna duga župan daje u ruke 28-godišnjem stranačkom pulenu iz Huma na Sutli

Objavljeno: 16.11.2022. Alen Brodar

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju iz Krapinskih Toplica u procesu je izbora novog ravnatelja. Kažemo ravnatelja jer je to, kazali su nam iz više izvora, gotova stvar. Dosadašnja ravnateljica, koja je odradila posljednja dva mandata, Željka Žnidarić, nije se ni javila na natječaj, na koji su, doznajemo, pristigle četiri prijave. Upravno vijeće bolnice u utorak je otvaralo kuverte s imenima i među njima je ono za koje se već danima po kuloarima šuška da je glavni favorit, između ostalog, i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, a kako se radi o županijskoj bolnici, rekli bi u narodu, “zbrojite dva i dva”.
No, krenimo redom.

Mandat do 14. siječnja

Prvo smo upitali Željku Žnidarić zašto se ponovno nije javila na natječaj za ravnateljicu bolnice, iako danas to ne zvuči kao previše primamljiva funkcija, s obzirom na činjenicu da se ta zdravstvena ustanova nalazi u velikim dubiozama, kažu nam dobri poznavatelji financija bolnice, dug je veći od 90 milijuna kuna. Evo što nam je odgovorila:

– Prije svega željela bih izraziti zahvalnost što mi je iskazano povjerenje da tijekom proteklih osam godina vodim Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, jednu od najrenomiranijih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj, ali i šire. Iako je riječ o poslu koji ne poznaje radno vrijeme niti dane u tjednu, što je posebno došlo do izražaja tijekom globalne COVID-19 pandemije, bila mi je osobita čast obnašati tu nadasve odgovornu dužnost. Nakon puna dva mandata koja sam provela na čelu ove ustanove, odlučila sam da je vrijeme posvetiti se novim profesionalnim i osobnim izazovima. Na samom kraju, posebnu zahvalu htjela bih uputiti svim djelatnicama i djelatnicima bolnice na podršci, suradnji i razumijevanju. Uz vas su i najteži izazovi bili lakši. Hvala vam na tome. Budućoj ravnateljici ili budućem ravnatelju bolnice želim puno uspjeha u radu – kazala je Žnidarić, čiji mandat službeno traje do 14. siječnja 2023. godine.

A tko je želi zamijeniti?

Doznajemo da su se na natječaj javile dvije djelatnice same ustanove, kliničke psihologice, mag. Branka Leljak i mag. Gordana Kamenečki, zatim mr.sc. Robert Mužar, te mladi pravnik, 28-godišnji mag. iur. Danijel Javorić Barić iz Huma na Sutli.

FOTO: Facebook Danijel Javorić Barić

I upravo je Javorić Barić isplivao kao glavni favorit za funkciju ravnatelja, o njemu se priča da je “taj”. On je inače do utorka bio predsjednik Upravnog vijeća bolnice (i jedan od četiri člana koje predlaže osnivač – Krapinsko – zagorska županija op.a.). Da se i sam smatra favoritom, potvrđuje činjenica da je baš u utorak “iz principijelnih razloga, vrlo džentlmenski” dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća, koje imenuje novog ravnatelja. Županija će sada morati dati novog člana Upravnog vijeća iz svojih redova i njegovog novog predsjednika, što, vjerujemo, neće biti problem.
Javorić Barić je inače i predsjednik Općinske organizacije SDP-a Huma na Sutli, mladi stranački ‘pulen’, a javnost ga pamti i kao kratkotrajnog predsjednika Općinskog vijeća u toj zagorskoj općini – bio je na toj funkciji nakon posljednjih lokalnih izbora svega oko mjesec dana…

– Statut bolnice regulira da se, ako se ne radi o zdravstvenom radniku sa sedmim stupnjem obrazovanja, mogu javiti pravnik ili ekonomist. Stručna služba bolnice, odnosno pravna služba, sada će pregledati pristigle prijave i na prvoj sljedećoj sjednici to referirati Upravnom vijeću. Vijeće će se tada dogovoriti hoće li se raditi dodatni intervju s kandidatima, ili će se samo temeljem pristiglih prijava, u kojima su i planovi upravljanja i razvoja bolnice, odabrati kandidat – govori nam naš dobro upućeni izvor.

Novi ravnatelj bira se natpolovičnom većinom sedmeročlanog Upravnog vijeća. Kako su četiri ‘županijska’ glasa sigurna, a neslužbeno doznajemo da Javorić Barić ima podršku još barem jednog, možda i dva, člana Upravnog vijeća, čini se da je to formalnost. Da se zna, preostali članovi Upravnog vijeća su član ispred Stručnog vijeća bolnice, zatim član ispred Radničkog vijeća bolnice te član vijeća ispred države. Nakon što prođe jednomjesečni rok za žalbe, preostat će još samo da novog ravnatelja potvrdi ministar zdravstva.

Prvi ne-Topličan

Zanimljivo je da su dosadašnji ravnatelji Specijalne bolnice bili su Marcel Majsec, zatim Marcel Majsec II., potom Duško Cerovec i Željka Žnidarić, dakle, sve domaći, Topličani. Bit će ovo po prvi puta u povijesti bolnice da ravnatelj neće biti iz Krapinskih Toplica, već iz – Huma na Sutli.
U svakom slučaju, vrlo odgovorna funkcija i velika stvar za tako mladog čovjeka, zapravo ‘vruć krumpir’, s obzirom na to da se odmah treba uhvatiti u koštac s ogromnim dugovima. No, očito ovaj 28-godišnjak o kojem doduše nismo čuli ni jednu lošu s kime god smo pričali, osim da je “možda još malo zelen”, ima veliko povjerenje osnivača bolnice, dakle Krapinsko – zagorske županije, čitaj župana Kolara.
Do njegove izjave, kao ni izjave Javorića Barića nismo se ni trudili doći, budući da znamo odgovor – proces izbora ravnatelja još je u tijeku i još se ne može, niti ne smije ništa komentirati. Ali kao što smo već napisali – “zbrojite dva i dva”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba