Stalni postav novog Muzeja nematerijalne baštine u Čakovcu najbolji je u Hrvatskoj

OSKAR MUZEJSKE STRUKE: Ovo mjesto čuva duh i identitet Međimurja, a to prepoznaju i brojni posjetitelji 

Objavljeno: 15.11.2022. VH

Riznica Međimurja, novi muzej nematerijalne baštine, dobio je najveće priznanje muzejske struke – nagradu za najbolji realizirani stalni postav u 2021. godini. 

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je spomenutu godišnju nagradu Riznici Međimurja u kategoriji realiziranog stalnog postava, a time je, kako su rekli iz Međimurske županije, okrunjen najveći županijski projekt u kulturi te najzahtjevniji posao izveden u kompleksu Starog grada Čakovca.

45 milijuna kuna

Pobjednička priča započela je prijavom projekta Europskom fondu za regionalni razvoj, u operativni fond Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. U pisanju projekta sudjelovali su Muzej Međimurja Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, županijska Turistička zajednica te Međimurska županija kao vodeći partner i prijavitelj.

U obnovu i revitalizaciju dijela najvećeg kulturnog spomenika u Međimurju uloženo je ukupno 45 milijuna kuna. Vrijednost projekta bila je 40.802.742,56 kuna od čega je iz EU fonda stiglo 34.682.280,40 kuna, dok je 15 posto sufinancirala Međimurska županija

– Nagrada je kruna naše najveće investicije u kulturi kojom smo za zaštitu blaga koje baštinimo uložili ukupno 45 milijuna kuna. Bio je to izazovan posao, pun nepredvidivih prepreka koje smo redom premostili. S ponosom možemo reći kako je ovaj projekt međimurska ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke – istaknuo je župan Matija Posavec, te zahvalio svima koji su sudjelovali u najvećem projektu ulaganja u kulturnu baštinu Međimurja.

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan rekla je kako izuzetno ponosna na nagradu. 

– Ova nagrada najveće je priznanje struke, i slovi za Oskar u muzejskoj struci, a dodjeljuje se najboljima. Ponosna sam što je struka prepoznala i nagradila blago Riznice Međimurja – rekla je ravnateljica te naglasila kako je od otvorenja u ljeto prošle godine Riznicu Međimurja vidjelo više od 25.000 posjetitelja čime je postala neizostavna točka međimurske turističke rute.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je da Međimurje, osim enogastronomije i aktivnog odmora, pruža i kulturni turizam.

Čuva duh Međimurja

– Riznica Međimurja je centralno mjesto koje čuva duh Međimurja i naš identitet. Našu bogatu kulturnu baštinu prepoznaju mnogi posjetitelji kojih iz godine u godinu ima sve više i koji se uvijek vrlo rado vraćaju u Međimurje. Postali smo doista prepoznatljiva destinacija i nagrade koje primamo, potvrda su toga – rekao je.   

Kustosica Ana Šestak dodala je kako je veseli vidjeti impresije posjetitelja koji odlično reagiraju na postav i teme koje su izložene.

Inače, obnovljena fortifikacija u potpunosti je prilagođena osobama s invaliditetom, a svaki je detalj razrađen pa i logotip novog muzeja plijeni stilom. Izveden je u obliku simboličnog ključa od točaka boje zlata centriranih u kružnicu. Zlatni je to ključ koji otvara Riznicu, a potom ju zauvijek zaključava u srce i uspomene posjetitelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter