Prigodnom svečanošću u varaždinskoj Županijskoj palači obilježen Dan hrvatskih knjižnica – župan Stričak nagradio najčitatelje

“Bez obzira što živimo u digitalnom dobu – još uvijek je gušt uzeti knjigu u ruke i čitati“

Objavljeno: 15.11.2022. zagorjeinternational

Već tradicionalno, Varaždinska županija je prigodnom svečanošću obilježila Dan hrvatskih knjižnica pa su tako prigodnim knjigama nagrađeni najčitatelji, a njih je ukupno ove godine bilo 79. Svečanosti su nazočili nagrađeni najčitatelji, njihovi učitelji, profesori, knjižničari i ravnatelji škola s područja županije.

Najčitatelje je nagradio te im se prigodnim riječima obratio varaždinski župan Anđelko Stričak.

– U Varaždinskoj županiji upriličili smo prijem za njih 79, od toga 75 učenika koji su u prošloj godini pročitali 2242 knjige što je zaista lijep podatak. Između ostalog, bez obzira što živimo u digitalnom dobu kada se sve rješava preko računala, mobitela, još uvijek je gušt uzeti knjigu u ruke čitati, listati. Smatram da ćemo upravo ovakvim nagrađivanjem najčitača dovesti do daljnje popularizacije knjige i čitanja – rekao je župan te dodao kako je 11. studenog 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi Zakon o knjižnicama i kako se od tada obilježava Dan hrvatske knjižnice.

Učenica trećeg razreda Osnovne škole Sveti Đurđ Karla Sačer  u drugom je razredu pročitala 71 knjigu u svoje slobodno vrijeme na što dnevno utroši oko dva sata, a najdraži joj je serijal Gregorov dnevnik koji joj je jako smiješan dok je Tina Marković, učenica Osnovne škole Lepoglava u sedmom razredu pročitala 112 knjiga, a najdraže su joj  knjige romantične tematike.

Knjižničarka u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec i voditeljica županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Draženka Stančić je naznačila kako je dugogodišnja tradicija Varaždinske županije o nagrađivanju svojih čitatelja hvalevrijedna i korisna.

– Danas se nagrađuju najbolji čitatelji nižih i viših razreda osnovnih škola, srednjih škola i gradskih knjižnica. Učenici su bili jako uzbuđeni kad sam im rekla da ćemo ići ovamo, malo i nervozni, ali riječ je o jednom prekrasnom događaju. Biti školski knjižničar je jako zabavno. Učitelj ima svoju satnicu i zadaće, a mi knjižničari smo tu jedna podloga kao stručni suradnici koji mogu zaista puno doprinijeti u poticanju čitanja – rekla je Stančić .

Napomenimo, kako je Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanje s ulogom knjižnica u informiranju i obrazovanju te razgradnje stereotipnih predodžbi i knjižnicama i knjižničarima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba