HRVATSKE MUZEJSKE PERJANICE: Suradnja jedina dva lokaliteta u RH koji imaju oznaku Europske baštine

Krapinski osnovnoškolci u MKN-u kroz inovativne radionice u dva dana mogli svašta naučiti o Vučedolcu

Objavljeno: 08.11.2022. Alen Brodar

U Muzej krapinskih neandertalaca u ponedjeljak su stigle ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec i viša kustosica Mirna Šuljug, koje su djeci iz krapinskih osnovnih škola, OŠ Augusta Cesarca i OŠ “Ljudevit Gaj”, na zanimljiv, drugačiji i inovativan način u dva dana prezentirale muzejsku edukaciju baziranu na Vučedolcu, čovjeka otprije 5000 godina, koji je znatno više ličio današnjem čovjeku nego što je krapinski neandertalac.

Konačno partner

– Drago mi je što su u Muzej krapinskih neandertalaca stigle kolegice iz Muzeja vučedolske kulture iz Vukovara. Naime, u Bruxellesu je u lipnju ove godine upravo tom muzeju i arheološkom lokalitetu u Vučedolu dodijeljena Oznaka europske baštine, čime su krapinski Muzej i nalazište na Hušnjakovom konačno dobili partnersku baštinsku ustanovu iz Hrvatske. To su jedina dva lokaliteta iz RH koja su se sada pridružila listi sada već pedesetak nositelja Oznake europske baštine, koju dodjeljuje Europska komisija jer su to sve lokaliteti od iznimne važnosti za povijest čovječanstva s područja Europe. Iako mi obrađujemo znatno starije razdoblje ljudske prapovijesti, imamo srodne teme, a ono što je bitno je da su jedan i drugi muzej dio kurikuluma osnovnih škola i što su krapinska djeca sada imala pobliže upoznati gradivo koje uče i u školi – kazao je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.  


Mirela Hutinec, viša kustosica i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture nije skrivala zadovoljstvo svojim boravkom u Krapini i načinom na koji su djeca prihvatila njihove radionice.
– Posebna nam je čast i privilegija biti ugošćenima dva dana u Muzeju krapinskih neandertalaca jer smo se uspjeli prekrasno podružiti s osnovnoškolcima i jako smo zadovoljni s njihovom reakcijom. Naime, pripremili smo tri različite radionice za učenike drugih, trećih i četvrtih razreda krapinskih osnovnih škola, a to su radionica vučedolskog tkanja, zatim radionica izrade vučedolske čizmice te radionica facijalne rekonstrukcije Vučedolca. Također smo počašćeni što smo ove godine od Europske komisije dobili Oznaku europske baštine i tako se pridružili Krapini, kao jednom od najvećih i najvažnijih lokaliteta u Europi. Nadam se da će naša suradnja time samo biti još više potaknuta te da ćemo promovirati tu europsku zajedničku vrijednost kroz naše buduće aktivnosti – kazala je ravnateljica Hutinec te već za ožujak sljedeće godine najavila gostovanje izložbe krapinskih neandertalaca u Vučedolu.

Nova gostovanja

– Očekujemo da nam se pridruži muzejska pedagogidnja iz krapinskog Muzeja, Lorka Lončar Uvodić, koja će našim osnovnoškolcima prezentirati svoj muzej i krapinskog pračovjeka. Inače, krapinska su djeca jako zainteresirana, pristojna, dobro pripremljena, pažljiva i vrijedna, slušaju te su napravila sjajne radove, koje su mogli ponijeti kući – zaključila je gošća iz Vukovara, ne propustivši za kraj najaviti još jedno gostovanje u Krapini u rujnu sljedeće godine, s izložbom “Bez zanata nema alata”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba