Radi se o usklađivanju s inflacijom

Rastu plaće europskih službenika, a kada vidite koliko sada iznose neće vam biti dobro 

Objavljeno: 07.11.2022. zagorjeinternational

Za gotovo 50.000 službenika i dužnosnika Europske unije usklađuju se s inflacijom i porast će za 6,9 posto od 1. srpnja, prenosi Večernji list.

Prema neslužbenim izračunima, spomenuto povećanje od 6,9 posto bi tako značilo dodatnih 1817 eura mjesečno za potpredsjednicu Europske komisije iz Hrvatske, Dubravku Šuicu, koja bez tog povećanja, također prema neslužbenom izračunu, navodi Večernji list, prima oko 25.960 eura mjesečno. 

Hrvatskim europarlamentarcima i zastupnicima u europskom parlamentu bi to povećanje značilo dodatna 632 eura mjesečno, što bi ukupno dovelo do brojke od oko 9800 eura. Inače, osim plaće, zastupnici u Europskom parlamentu dobivaju i 4778 eura mjesečno za “troškove”, a po novom prijedlogu, za iste više neće morati prilagati račune kao dokaz. 

Povećanje od 6,9 posto će predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen značiti dodatnih 2015 eura mjesečno, a njena je plaća u ovom trenutku 28.660 eura mjesečno. 

Spomenuto usklađivanje plaća inflacijom zakonska je i ugovorna obveza, a na usklađivanje plaća europskih dužnosnika i činovnika utječe stopa inflacije u Belgiji i Luksemburgu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba