Jednoj kupili i opremu za kupaonicu

Trgovačko društvo za prodaju lijekova podmićivalo dvije splitske liječnice: “Ima li kakav bončić ili nešto?”

Objavljeno: 04.11.2022. zagorjeinternational

Milka Paradžik i Željka Filipović, dvije splitske liječnice, osuđene su za kazneno djelo primanja mita, a dobile su po godinu dana uvjetno s rokom kušnje od četiri godine. Uz to, izrečena im je i sporedna novčana kazna od 90 dnevnih dohodaka, što za Paradžik iznosi 35.400 kuna, a za Filipović 14.400 kuna, prenosi Index.hr.

Uzimale nagrade 

Naime, liječnice su od 2009. do studenog 2012., s ciljem ostvarivanja što većeg prometa lijekova iz ponude trgovačkog društva ‘Farmal’, pristale uzeti ponuđene nagrade. 

Paradžik je kao liječnica primarne zdravstvene zaštite primila nagradu u vidu uplate na žiro račun u iznosu od 8.536,37 kuna, bonova vrijednih najmanje 3800 kuna te plaćenih putovanja i posjete tvornice lijekove u Istanbulu vrijednih 14.000 kuna. 

Filipović je kao liječnica primarne zdravstvene zaštite od iste tvrtke primila nagradu u vidu uplata na žiro račune od ukupno 18.351,48 kuna te plaćenih troškova kupovine sanitarne galanterije u trgovačkom društvu Kragić u iznosu od 3.997,95 kuna. 

Prema presudi, osuđene liječnice moraju uplatiti u državni proračun imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom. Prema tome, Paradžik treba uplatiti 26.336,37 kuna, a Filipović 22.349,42 kuna. Također, sud ih je obavezao i da plate troškove kaznenog postupka u iznosu od 15.000 kuna svaka. 

Tvrdile da su nevine

Suprug jedne od liječnica, Željke Filipović, rekao je da ona nikada nije primila mito, niti naplatila zdravstvenu uslugu. Da nije uzela tvrdi i Paradžik, a i zaposlenica tvrtke ‘Farmal’, Daniela Ivanišević, koja je posjećivala optužene liječnice promovirajući lijekove, također je rekla da spomenute liječnice nisu nikada uzele, niti tražile bonove.  

Ipak, postoje snimljeni telefonski razgovori u kojima se Paradžik u razgovoru s Ivanišević raspituje o točnom terminu polaska u Istanbul i pita je ima li za nju kakav bončić ili nešto, na što joj je ona odgovorila da ima i da će joj sve donijeti. Također, od Ivanišević je oduzeto prijenosno računalo s tablicama u kojima je imala upisanu Paradžik koja je propisivala lijekove ‘Farmala’ za posjetu tvornici lijekova. Iz tablica proizlazi i da je Paradžik primala bonove za kupovinu robe u vrijednosti od pet posto od napisane mjesečne recepture ‘Farmalovih’ lijekova. 

Uz to, pronađen je i e-mail upućen šefovima ‘Farmala’ u kojem Ivanišević ukazuje da je Filipović u lipnju i srpnju 2011. ispisala 45.000 kuna te moli da joj se uplati naznačeni iznos po predračunu koji je priložen. Iz e-maila s predračunom od 28. srpnja 2011. razvidno je da se radi o kupovini sanitarne galanterije u društvu Kragić, stoji u presudi.

Okolnosti presude 

Olakotne okolnosti su za liječnice bile da su dosad neosuđivane, u dobi su od gotovo 70 godina te su spomenuta kaznena djela počinjena prije gotovo deset godina, a u međuvremenu se optuženice nisu pojavljivale kao počiniteljice kaznenih djela. 

Otegotne okolnosti su bile to što su kaznena djela optuženice počinile kao osobe zrele životne dobi svjesne značenja i posljedica protupravnog postupanja, osobito jer se radi o visokokvalificiranim i akademski obrazovanim osobama. Otegotna je bila i upornost u činjenju kaznenih djela, kao i sam broj radnji kaznenog djela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba