˝Zbog neadekvatnih uvjeta, djeca izbjegavaju odlazak na WC i zbog toga imaju zdravstvene probleme˝

“ŽIVIO NAŠ SUSTAV”: U srednjoj školi u Pazinu učenici koriste čučavce

Objavljeno: 02.11.2022. zagorjeinternational

U pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile, u najrazvijenijoj županiji u Hrvatskoj, čime se hvali Istarska županija, umjesto adekvatnih sanitarnih čvorova generacije srednjoškolaca i dalje koriste čučavce, objavio je lokalni portal Istra24. Uz to, dodaju kako su ti čučavci trebali biti zamijenjeni još davnih dana, ali ni škola ni Županije ne čine ništa pa su stvar u svoje ruke uzeli roditelji…

Roditelji

Redakcija navedenog portala primila je apel roditelja koji su se preko Viber grupe udružili i složili dopis o pokretanju akcije kojom bi prikupili novac za potrebe renovirana sanitarnih čvorova u školi, iako smatraju da bi sanitarne prostore prvenstveno trebala urediti škola uz potporu Županije, a ne da novac za tu investiciju prikupljaju roditelji. Na kraju se od te ideje odustalo.

– Kao roditelj, ja i moj suprug smo u nekoliko navrata upozoravali na sastancima roditelja o toj problematici, te smo razrednicu obavijestili o tome da neki učenici, pogotovo učenice, zbog neadekvatnih uvjeta, izbjegavaju odlazak na WC dok su u školi i zbog toga imaju zdravstvene probleme. Iz moje roditeljske perspektive, ispada da se nitko tim “prljavim” problemom ne želi baviti, i da je najlakše lopticu odgovornosti prebaciti na nekog drugog, u ovom slučaju – na roditelje – navela je majka učenice čiji su podaci poznati redakciji Istra24.

Ravnateljica

– Na Vijeću roditelja održanom početkom listopada jedna je roditeljica, članice Vijeća, dala prijedlog za tu inicijativu, a ostali članovi se tome nisu protivili i rekli su da će prijedlog proslijediti drugim roditeljima. Rečeno je samo da učenici ističu kako bi htjeli da se u školskim sanitarijama zamijene čučavci. Problem sanitarnih čvorova u našoj školi je problem čučavaca, a ne neuređenih sanitarija koji su u školi od kad se škola izgradila i učenici ističu da bi voljeli da se oni zamjene. Županija kao naš osnivač ima informaciju o tome, a škola će zatražiti osiguravanje sredstava u proračunu za ovu potrebu – rekla je ravnateljica za Istru24.

Gradonačelnica

– Istarska županija kao osnivač Gimnazije i strukovne škole dobro poznaje probleme, zna da je to jedina škola u Istarskoj županiji s dvosmjenskom nastavom, da wc-i nisu adekvatni i da učenici traže prostor za marendu kojeg trenutno nemaju. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile (GSŠJD) je važna i velika škola, škola u koju 80 posto učenika putuje svakoga dana iz svih dijelova županije i želim vjerovati da vodstvo škole i Županija imaju to u vidu – rekla je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić.

Župan

– Zgrada u kojoj djeluje Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin izgrađena je 1992. godine, te spada u novije i opremljenije srednjoškolske ustanove. Sanitarni čvorovi nisu u jako lošem stanju, kako navodite, već je inicijativa pokrenuta radi zamjene čučavaca wc školjkama. Nadležna pročelnica Patricia Percan će ispitati stvarnu potrebu navedene inicijative – rekli su iz kabineta župana Miletića dodajući da ih je ravnateljica škole upoznala s potrebom zamjene čučavaca wc školjkama, ali formalni zahtjev za sanacijom sanitarnih čvorova, nisu primili. Također, dodali su još kako se ulaganja planiraju se prema prioritetima, sukladno sredstvima koje imaju na raspolaganju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba