Slučaj kojeg "krase" zavrzlame, evo o čemu se radi

Žena iz Zagreba optužila svog supruga (42) za neželjeni seks, upravo je osuđen na zatvor

Objavljeno: 02.11.2022. zagorjeinternational

Muškarac (42) osuđen je na godinu i osam mjeseci jer je krajem 2019. godine prijetnjama prisiljavao svoju suprugu na neželjen spolni odnos, piše Telegram. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas ga je zbog toga nepravomoćno proglasilo krivim za spolni odnos bez pristanka, za koji zakon inače predviđa kaznu od tri do 15 godina.

Ali, 42-godišnjak do sada nije osuđivan, a budući da je od kaznenog djela proteklo dosta vremena vijeće je zaključilo da mu može izreći i blažu kaznu.

Ovaj slučaj zanimljiv je budući da je supruga nasilnog muškaraca u međuvremenu promijenila iskaz. Najprije je opisala kako ju je prisiljavao na seks, a zatim je promijenila priču. Muškarac je u prvom procesu zato bio oslobođen, a sada je proglašen krivim. Na presudu ima pravo žalbe, piše Telegram.

Njegova supruga najprije je izjavila kako ju je tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. suprug u više navrata u kuhinji uhvatio za grudi i spolovilo te joj, protivno njezinoj volji, skidao donji dio trenirke i gaćice. Odvlačio bi ju zatim u sobu te natjerao na seksualni odnos. Seksualno zlostavljanje prijavila je žrtvina sestra, pa je policija 29. siječnja 2020. pozvonila na njihova vrata. Prije nego što je odveden 42-godišnjak je supruzi zaprijetio: “Ubit ću te ako pisneš o ovome!”.

Kada je svibnju 2021. ponovno ispitivana o suprugovom nasilju promijenila je iskaz i izjavila…

– Danas njegovo ponašanje drugačije tumačim. To su bile igrice. Sve se ovo dogodilo zbog lažnih prijava moje sestre. Sve je moglo biti drugačije da sam odvažnija i da je on išao na psihijatrijsko liječenje – opisivala je žena dodajući kako je sve bilo u redu te da su oboje htjeli spolne odnose. To je bilo dovoljno da sud nakon prvog suđenja donese oslobađajuću presudu.

Visoki kazneni sud u žalbenom postupku zaključio je kako sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu nije adekvatno vrednovalo prijašnje žrtvine iskaze, pa je slučaj vratio na ponovno suđenje. Sada je ipak 42-godišnjak proglašen krivim.

– Počinili ste oba kaznena djela. Sud je kao vjerodostojan uzeo iskaz koji je vaša supruga dala tijekom ispitivanja u državnom odvjetništvu, te prvi iskaz pred sudskim vijećem. A zašto je promijenila iskaz te koji su bili razlozi takvog njezinog ponašanja najbolje zna ona, a i vi – poručio je sudac okrivljenom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba