Jedinstvena izložba ‘Vinogradari - ljubitelji dobre kapljice’ ove subote u Muzeju “Staro selo”

POVODOM ‘MARTINJA U KUMROVCU’: Dođite i pogledajte prikaz ljubavi prema vinogradu i vinu od davnina pa sve do danas

Objavljeno: 02.11.2022. VH

U Muzeju “Staro selo“ Kumrovec će se 5. studenoga, s početkom u 11 sati, a u sklopu manifestacije ‘Martinje u Kumrovcu’, u malom izložbenom prostoru Muzeja, otvoriti izložba pod nazivom ‘Vinogradari – ljubitelji dobre kapljice’, autorice Anite Paun Gadža. 

U Zagorju su ljudi nekada živjeli isključivo od onoga što su sami proizveli. Bavili su se obrtima, poljodjelstvom, stočarstvom, ali i vinogradarstvom. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina bio je poznat svim staležima, a osim što su ga proizvodili za vlastite potrebe, višak uroda mogao se prodati i na taj način nadomjestiti slabi prihodi pojedinaca. Od najstarijih vremena ono se upotrebljavalo kod različitih vjerskih obreda, a poznata su i njegova antiseptička i terapeutska svojstva. 

Prihvaćanjem novih sorti javlja se i želja za unapređenjem proizvodnje, što je krajem 19. i početkom 20. stoljeća rezultiralo osnivanjem udruga u koje se učlanjuje sve više proizvođača vina. Zajedničkim aktivnostima, organiziranjem mnogobrojnih predavanja i edukacija, danas imamo vrhunske kvalitete vina za koje pojedinci dobivaju brojne nagrade na vinskim sajmovima. 

Ljubav prema vinogradu i vinu od davnina pa sve do danas prikazan je i na spomenutoj izložbi. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba