Djevojčica je nakon prvog silovanja ostala trudna i rodila je dijete

NOĆNA MORA IZ DALMACIJE: Silovao kćer (17) s mentalnim poteškoćama, sud mu smanjio kaznu zbog njegove dobi i statusa umirovljenika?!

Objavljeno: 02.11.2022. zagorjeinternational

Visoki kazneni sud (VKS) je djelomično prihvatio žalbu i smanjio mu s 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedjela protiv spolne slobode nad bolesnom 17-godišnjom kćeri s lakšim mentalnim poteškoćama koja je nakon silovanja rodila, izvijestio je prizivni sud, prenosi 24sata.

Žalba optuženika je prihvaćena od strane suda koji je preinačio prvostupanjsku presudu suda u Dalmaciji u odluci o kazni kojom je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina. Prizivni sud je precizirao da je prihvatio prvostupanjsku pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno djelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Apelacijski sud pak smatra kako je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku otegotne okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog obiteljskog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Kao olakotne okolnosti koje je prvostupanjski sud trebao vrednovati, Visoki kazneni sud ističe optuženikovu dob i status umirovljenika.

– Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostupanjski sud za drugo kazneno djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju – pojasnio je to tako sud.

Muškarac je osuđen jer je u dva navrata 2017. uporabom sile u obiteljskom stanu izvršio spolni odnošaj sa svojom kćeri od 17 godina s kojom je živio. Sud je izvijestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (lakše mentalne poteškoće) te da je djevojčica nakon počinjenja prvog kaznenog djela ostala trudna. Potom je rodila.

Podsjetimo kako je prošlih mjeseci bilo sličnih slučajeva u kojima je Visoki sud smanjio kazne silovateljima.

Tako je bivšem HDZ-ovom načelniku Lasinje Željku Prigorcu Visoki kazneni sud RH potvrdio krivnju za silovanje mještanke, ali mu je preinačio kaznu koju mu je za gnjusan čin dosudio Županijski sud u Karlovcu, s dvije na godinu i pol zatvora. Razlog “pomilovanju” nije moguće Prigorečevo kajanje, jer kazneno djelo nije nikada ni priznao, već sudjelovanje u Domovinskom ratu.  

Sličan slučaj imali smo i 2021. Tad je silovatelju šestogodišnje curice smanjena kazna jer je bio sudionik Domovinskog rata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba