Pročitajte što poručuje, ali i za što će se zalagati ovaj srednjoškolac

Luka Antončić iz Prve gimnazije Varaždin izabran za predsjednika Vijeća učenika Varaždinske županije

Objavljeno: 02.11.2022. zagorjeinternational

U Skupštinskoj dvorani Županije palače održana je izborna skupština Vijeća učenika Varaždinske županije na kojoj su sudjelovali predstavnici osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Kandidaturu za predsjednika istaknulo je 14 kandidata – pet učenica osnovnih te devet učenica i učenika srednjih škola Varaždinske županije. Tajnim glasovanjem članovi skupštine za predsjednika su izabrali Luku Antončića, učenika 3. razreda Prve gimnazije Varaždin, za dopredsjednicu i zapisničarku Lili-Beth Tomašević Sirovec iz Srednje Strukovne škole Varaždin i Margaretu Bencek iz Srednje škole Novi Marof, obje učenice 3. razreda, a u glavni odbor Vijeća učenika ušle su i Lorena Dobranić iz Medicinske škole Varaždin, inače učenica 3. razreda i Lucija Vidranski, učenica 2. razreda Druge gimnazije Varaždin.

Članove skupštine u ime Varaždinske županije je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, a kako radi i što se sve može napraviti članovim skupštine ispričao je Rok Čepin, predsjednik Vijeća učenika Varaždinske županije u predpandemijskom mandatu od 2017. do 2019. godine. Pročelnik Huđek je tom prilikom istaknuo podršku Varaždinske županije u radu Vijeća učenika  te je naznačio kako je svima u interesu da sustav obrazovanja u našoj Županiji bude još bolji i kvalitetniji.

– Samo zajednički možemo odraditi dobre i korisne stvari, otvoreni smo za Vaše prijedloge i sugestije te Vam želim puno uspjeha i sreće u radu – poručio je pročelnik Huđek.

Novoizabrani predsjednik Luka Antončić se zahvalio na podršci te je naglasio kako će Vijeće učenika nastojati biti dobra platforma za promicanja interesa svih varaždinskih učenica i učenika.

– Zato ću se kao predsjednik Vijeća učenika zalagati za dodatan razvoj i popularizaciju centara izvrsnosti Varaždinske županije čiji su učenici konstantno među najboljima na državnim, ali i inozemnim natjecanjima. Učenici koji pohađaju srednju školu na području Varaždinske županije imaju mogućnost predavanja zahtjeva za učeničku stipendiju koja se unazad dvije godine povisila s 300 na 500 kuna i to povećanje je dobro, no bilo bi dobro kada bi se taj broj učeničkih stipendija povećao. Pohvaljujem Varaždinsku županiju koja subvencionira školsku prehranu učenicima slabijeg socio-ekonomskog statusa, no zalagat ću se za izradu novog modela sufinanciranja školske prehrane učenicima osnovnih i srednjih škola – rekao je Antončić.

Inače, mandat predsjedniku Vijeća učenika traje dvije godine ili do prestanka školovanja, a Luka Antončić će predstavljati Varaždinsku županiju u Nacionalnom vijeću učenika, koje od 2005. godine postoji kao predstavničko tijelo svih učenika s područja Hrvatske i savjetodavno tijelo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i čini ga 21 član – predstavnik svake županije i Grada Zagreba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba