Dodjelom Nagrade ovogodišnjem dobitniku Ludwigu Baueru za roman “Dvostruki život Eve Braun“ završila 37. manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog

“U mojim se romanima ‘običan’ čovjek koji je često žrtva povijesti može prepoznati“

Objavljeno: 29.10.2022. Valentina Cigula

Svečanošću dodjele glavne nagrade ovogodišnjem dobitniku književniku Ludwigu Baueru za roman “Dvostruki život Eve Braun“ u prostorima Dvorca Gjalski u zabočkim Gredicama, završila je 37. manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog.

Dobitnik Ludwig Bauer istaknuo je da mu Nagrada Gjalskog puno znači, dodajući da mu je posebno draga, kako je istaknuo, velikim dijelom zato što je dodjeljuju književnici, ali i zato što nosi ime istinski velikog hrvatskog književnika koji je kako je kazao, njemu još od djetinjstva jako značajan.

– Velikim dijelom pišem novopovijesne romane. Naime, novopovijesni su u toliko što se protok povijesti prikazuje s gledišta ‘običnog’ čovjeka, ne vrhunskih likova koji se pojavljuju u udžbenicima ili se uspomene na njih čuvaju u muzejima. Obični ljudi najčešće su žrtve povijesti. Pokušavam izraziti književnu istinu o različitim periodima povijesti, a ovdje je riječ o prijelomnim godinama, uoči 90-ih, stjecanja hrvatske samostalnosti i vremena Domovinskog rata. Mislim da se ‘obični’ čovjek može pronaći u likovima mojih romana. Ako se gleda u retrospektivi, tada svatko tko je proživio to razdoblje može prepoznati koliko se vrijeme mijenjalo i koliko smo se mi promijenili pod utjecajem vremena – pojasnio je Bauer, koji je otkrio da trenutno iz njegova pera nastaje novi roman.

– Uvijek pišem nešto novo, pa tako i sad pišem roman. Radni naslov je “Kuća“. Riječ je o gradnji kuće, prvenstveno u razdoblju socijalizma u kojem je stalno manjkalo materijala koji je potreban za gradnju kuće, susretanja s birokratskim zamkama koje su bile totalno apsurdne, iako je sustav pretendirao da ide u korist običnog čovjeka – rekao je.

Ovogodišnjem dobitniku Nagradu Gjalski predao je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je istaknuo da je ovogodišnje izdanje Dana Ksavera Šandora Gjalskog imalo bogat program za najmlađe, one malo starije i ljubitelje umjetnosti te pisane riječi.

-Veseli nas da se tradicija uručivanja nagrada nastavila i ove godine, da imamo laureata koji je nagradu izuzetno zaslužio prema ocjeni onih koji se bave teorijom književnosti, ali i onih koji vole čitati stvari koje nas podsjećaju na bližu ili daljnju prošlost. Zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija te Županiji na podršci, ali i  prijateljskim gradovima Poreču i Crikvenici na suradnji koja se uspješno nastavlja u ovoj godini, a nadam se da će se nastaviti i dalje – kazao je Hanžek.

Respektabilan popis

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić koji je Baueru uručio Povelju.

–  Nagrada Ksaver Šandor Gjalski izrasla je u jednu od najvećih nagrada za prozu koju dodjeljuje Hrvatsko društvo književnika, ali i općenito koju prozni autor u Hrvatskoj može dobiti. Veličinu jedne nagrade ne čini ime, čak ni novčani iznos koji prati tu nagradu, već popis knjiga koje su dobitnice nagrade, jesu li živjele nakon nje, a na popisu knjiga koje su nagrađene Nagradom Ksaver Šandor Gjalski ima divnih knjiga, kompletan popis je respektabilan. Mnogi pisci priželjkuju Nagradu Ksavera Šandora Gjalskog. Danas smo dobili autora koji će se ponositi njome, ali i Nagrada će se ponositi njime – poručio je Krilić.

Novčanu nagradu ovogodišnjem dobitniku Nagrade uručio je izaslanik ministrice kulture i medija Ivica Poljičak koji je kazao:

-U živoj komunikaciji između autora, publike i nakladnika uvijek je nekako napeto i slušajući obrazloženje uronio sam u to razdoblje 80 – tih godina ne samo zakona o udruženom radu, prevladanih koncepta koji su iza nas, uvijek se pitajući gdje je ta tanka crta između onoga što se stvarno odigralo i fikcije koju svaki autor tipizirajući na neki način svoje likove daje za pravo da se doista odigrala, a premda ti likovi kao pojedinačno nisu ni postojali. Onog trenutka kad ste to napisali i predali djelo, ono ide publici. Slušajući obrazloženje već sam prepustio svojoj mašti da se zapetljam između korica i tu je možda i najveća vrijednost između ostalog, odnosno dobitak nas kao publike da ćemo moći uživati u djelima nakon što je autor stavio zadnju točku, nakladnik otisnuo i omogućio publici da ga uzme, čita i u njemu uživa – rekao je Poljičak.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izrazio je divljenje bogatom biografijom ovogodišnjeg dobitnika Nagrade.

– Čitajući vašu biografiju i slušajući o nagradama koje ste osvojili, ostao sam doslovce zaprepašten onime što ste sve u životu radili. Napisali ste 18 romana, toliko dječje književnosti, bili ste scenarist za profesora Baltazara. Zaista imate impresivnu karijeru i zaista vam je samo Nagrada Ksaver Šandor Gjalski nedostajala u vašim vitrinama – istaknuo je Kolar koji je Baueru poklonio njegov portret.

Osoba velikog srca

Urednik nakladničke kuće Fraktura Seid Serdarević rekao je da je Ludwig Bauer jedan od ponajboljih hrvatskih pisaca ne samo za odrasle, već i za djecu.

– Nije samo odličan autor, već je osoba velikog srca, koja će svima pomoći. Jedan je od najvažnijih autora povijesnih autora, počevši od Kratke kronike porodice Weber do mnogih drugih. Ti romani pokazuju kakva je naša povijest u našoj zemlji u drugoj polovici 20. stoljeća te kako ona utječe na nas. Kada čitamo ovaj roman prisjećamo se nekih trenutaka, a oni ispadaju življi nego što ih se sjećamo. Mnogi njegovi romani zaslužuju uprizorenje. Hvala mu na pisanju, a znam da piše i dalje – kazao je.

Nagradu Gjalski dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok, uz potporu Ministarstva kulture RH, Krapinsko-zagorske županije te gradova Poreča i Crikvenice. Obrazloženje prosudbenog povjerenstva o dodjeli Nagrade za ovu godinu iznijela je Sofija Keča. Himnu na početku svečanosti izvele su Queentete.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba