"ISPRIČAT ĆU TI PRIČU": U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena gostujuća izložba zadarskog Arheološkog muzeja

“Uoči blagdana Svih svetih htjeli smo približiti pogrebne rituale i običaje od prije nekoliko tisuća godina, kako bi se vidjelo da se od tada zapravo nije puno toga promijenilo“

Objavljeno: 28.10.2022. Valentina Cigula

U Muzej krapinskih neandertalaca stigla je zanimljiva gostujuća izložba. Naime, u petak je otvorena izložba Arheološkog muzeja Zadar “Ispričat ću ti priču”, koja govori o predmetima i običajima koji su vezani za istraživanje nekropola na zadarskom području iz antičkog razdoblja. Izložba se može razgledati do 1. ožujka iduće godine.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol istaknuo je da Muzej krapinskih neandertalaca i Arheološki muzej Zadar ovom izložbom nastavljaju dobru suradnju.

-Nakon gostovanja krapinskog Muzeja u Zadru, Arheološki muzej je sada došao kod nas u goste u Krapinu. Tematski zanimljiva izložba “Ispričat ću ti priču“ govori o pogrebnim ritualima od prije nekoliko tisuća godina koji su se događali na zadarskom području, a nekako je bilo zgodno pred blagdan Svih svetih približiti te rituale i običaje kako bi se moglo vidjeti da se zapravo nije puno toga promijenilo u proteklih tisuću godina. Smrt je sastavni dio života, kao što je to bio prije puno godina, tako je i danas – rekao je Sabol, koji je otkrio da u travnju iz Zadra u MKN stiže još jedna izložba, koja će govoriti o neandertalcima.

Na otvorenju izložbe okupio se velik broj djece, a ravnatelj MHZ-a Sabol ističe da se radi o djeci iz krapinskih osnovnih škola Ljudevita Gaja i Augusta Cesarca, s kojima nastavljaju suradnju, ističući da su djeca važan dionik u pedagoško – edukativnim programima MKN-a.

U sklopu otvaranja izložbe, autorica izložbe, arheologinja Timka Alihodžić održala je kratko predavanje u atriju Muzeja krapinskih neandertalaca na temu običaja i rituala nakon smrti.

-Djeca su najbolja publika. To je vrijeme kada ih trebamo odgajati prema muzejima. Stvarati nešto što oni mogu shvatiti i razumjeti. Priča je prilagođena njima, približava se Dan svih svetih. Prikazujemo da je smrt dio našeg života, a tako su i priče koncipirane kako bi oni mogli shvatiti – kazala je Alihodžić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba