Apel udruge Prijatelji životinja, uključila se i ministrica Vučković

POMOZITE PSIMA NA LANCU: Ostavite svoj komentar i promijeniti zakon!

Objavljeno: 28.10.2022. zagorjeinternational

Udruga Prijatelji životinja uključila se u savjetovanje s javnošću za Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu, koje traje još danas do ponoći. Pozivaju sve da iskoriste priliku za unaprjeđenje zaštite životinja u Hrvatskoj i da na https://cutt.ly/DNfe9Kx ostave svoj komentar kojim traže što hitnije donošenje novog Zakona o zaštiti životinja kojim bi se zabranilo držanje pasa na lancu, nastupi svih životinja u cirkusima i držanje tigrova u zatočeništvu privatnih osoba te propisala tzv. Pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene.
 
– Još prošle godine apelirali smo na Ministarstvo poljoprivrede da 2022. donese novi Zakon o zaštiti životinja. Iznijeli smo konkretne prijedloge rješavanja problema koje smo uočili u praksi i koji se ne mogu riješiti postojećim zakonodavnim okvirom, a dostupni su na www.boljizakon.net. I ove godine nastavili smo aktivno poticati pokretanje izmjena Zakona. Ministarstvo osniva Povjerenstvo koje će raditi na njemu, ali Planom zakonodavnih aktivnosti ne predviđa ni sljedeće godine izmjene Zakona – naglašavaju Prijatelji životinja.
 
Ministarstvo poljoprivrede prošle godine najavilo je da planira u 2022. godini osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu s prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja. Nakon sastanka Prijatelja životinja s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u svibnju ove godine, ministrica je izjavila da će ˝kvaliteti rada Povjerenstva svakako koristiti planirano integriranje civilnog društva i stručne zajednice u sve rasprave. Cilj je da potencijalne izmjene postojećeg Zakona o zaštiti životinja u konačnici pridonesu boljoj zaštiti životinja i jačanju svijesti o važnosti brige odnosno dobrobiti životinja tijekom njihova držanja i uzgoja, a koje se, između ostalog, odnose i na mogućnost zabrane držanja pasa na lancu˝.
 
Iz Udruge ističu da su pokrenuli inicijativu za izmjene Zakona o zaštiti životinja s ciljem potpune zabrane držanja pasa na lancu i, s drugim udrugama iz Mreže za zaštitu životinja, 2021. godine započeli nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” i peticiju koja se može potpisati na www.zabranimolanac.net. Stoga odlaganje donošenja novog Zakona znači produljenje patnje za pse i druge životinje. Mnogi od njih zato nikada neće dočekati zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, već će skončati svoje živote zavezani za lanac.
 
– Što skorije zakonske izmjene i njihova dosljedna primjena trebali bi pomoći i ostalim životinjama koje svakodnevno pate zbog iskorištavanja za razne druge svrhe. Zato apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da žurno pokrene izmjene Zakona o zaštiti životinja i da Planom zakonodavnih aktivnosti predvidi donošenje novoga Zakona najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine – zaključuju Prijatelji životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba