U zabočkoj Gradskoj galeriji održana svečana dodjela nagrada Gjalski za učenike osnovnih i srednjih škola

Nakon osvajanja brojnih postolja mlada kickboxerica iz Krapine Antonela Cesarec sada osvojila i književnu nagradu – evo tko su još dobitnici

Objavljeno: 28.10.2022. zagorjeinternational

U zabočkoj Gradskoj galeriji u srijedu je održana svečana dodjela Male nagrade Gjalski za osnovnoškolce. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 56 proznih uradaka iz devet škola, odnosno od 38 učenika i 14 mentora. Stručnu prosudbu i osvrte na pristigle radove izvršilo je povjerenstvo u sastavu Branka Primorac, Ines Krušelj – Vidas i Ljerka Gajski Markulin.

Ovogodišnje nagrađene učenice su Ema Jambrek iz OŠ Bedekovčina za rad Zazelenilo se (mentorica Vesna Košutić), Ema Mihovilić iz OŠ Sveti Križ Začretje za rad Požari, suše i druge… (mentorica Monika Zaplatić) i Mellanie Jakšić iz OŠ Matije Gupca Gornja Stubica za rad Multipla skleroza (mentorica Vesna Jakopović).

Uz tri glavne nagrade, pohvaljeno je i sedam radova – Špičkovljanske kamere, Ema Ocvirek iz OŠ Bedekovčina (mentor Marko Valec), Čarolija ljetnih praznika, Helena Gregurić iz OŠ Bedekovčina za rad (mentor Marko Valec), Nogometne zavrzlame, Noa Krušelj iz OŠ Bedekovčina (mentorica Ivana Kranjčec), Egipatska zgoda, Tia Glumpak  iz OŠ Bedekovčina (mentorica Vesna Košutić), Priča sretne kravate, Lota Belošević iz OŠ Oroslavje (mentorica Vesnica Kantoci), Moj deda i jas, Borna Šlogar iz OŠ Đure Šrejca Desinić (mentorica Vedrana Gudek) i Barbie svijet, Ema Mraz iz OŠ Sv. Križ Začretje (mentorica Monika Zaplatić).

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek poručila je:

-Posebna pohvala mentorima na entuzijazmu, kojim, prije svega, potiču i motiviraju djecu i mlade ljude na stvaralaštvo u književnosti i uvode ih u čarobni svijet književnosti. Lijepi su ovo dani u Zaboku, s puno događanja, a ova je manifestacija dokaz da slavimo i poštujemo svoje velikane, što Ksaver Šandor Gjalski svakako je. Pišite, sanjajte svoje snove i prenosite ih na papir, a mi ćemo u tome uživati – rekla je.

U ime Grada Zaboka i gradonačelnika Ivana Hanžeka, nazočne je pozdravila v.d. pročelnice Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Petra Vrančić Lež.

-Čestitam svim dobitnicima nagrada i svima koji su dobili pohvale, a posebno, osim nagrađenih učenika, pozdravljam njihove mentore i mentorice, koji su prepoznali u njima onu iskru kreativnosti i želju za stvaralaštvom i ljubavi prema pisanoj riječi“ – rekla je Vrančić Lež.

U četvrtak se održala svečanost dodjele Nagrade Gjalski učenicima srednjih škola iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Od pristiglih 28 radova iz 10 srednjih škola tradicionalno su nagrađena tri rada, a pohvaljeno ih je šest. Literarne radove ocjenile su članice Prosudbenog povjerenstva – profesorice Sanja Ždralović (predsjednica žirija), Irena Labaš-Veverec i Ljubica Anđelković Džambić (članice). Kao najbolji ovogodišnji rad izabran je rad učenice drugog razreda Srednje škole Pregrada Antonele Cesarec, Nikak i nikak ( mentorica Marina Škrnjug). Antonela je veoma uspješna i u sportu – kao članica Kickboxing kluba Krapina na natjecanjima redovito osvaja medalje. Među ovogodišnjim laureatima su i Ivona Herout, učenica 3. razreda Srednje škole Krapine za rad “Nebo od misli“ ( mentorica Dunja Belošević) te također učenica 3. razreda Srednje škole Krapina Dina Draganić za rad “Plastična adaptacija“ (mentorica Dunja Belošević).

Ovogodišnji pohvaljeni radovi su rad Médaillons Sare Hohnjec (Druga gimnazija Varaždin, 4. r.; mentorica Maja Peterlik), rad Tu, iza naše hiže Roka Knezića (Srednja škola Oroslavje, 4. r.; mentorica Marija Ubrekić), rad Deka Tine Milijaš (Prva gimnazija Varaždin, 4. r.; mentorica Tatjana Ruža), zatim rad Priča o junaku Paule Sviben (Srednja škola Zlatar, 4. r.; mentorica Marina Rod Kralj), rad Lutalice Ane Delost (Druga gimnazija Varaždin, 4. r.; mentorica Maja Peterlik) i rad Bježim, bježite, bježimo Nikoline Gmaz (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok, 2. r: mentorica Dinka Tomašković Presečki).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba