Program uveličali brojni pjesnici, glumci, glazbenici i školarci

Poetsko-glazbenom večeri kulture “Bezimena“, u općini Maruševec obilježena 45. godišnjica smrti književnika Gustava Krkleca 

Objavljeno: 27.10.2022. zagorjeinternational

U Maruševcu se svake godine, u organizaciji Udruge prijatelja dvorca Maruševca, Ogranka matice hrvatske Varaždin, a pod pokroviteljstvom Općine Maruševec, obilježava Krklecov rođendan, ove godine 123., a koji okuplja književnike i pjesnike, učenike Osnovne škole i Srednje škole s pravom javnosti Maruševec, KUD ‘Klaruš’ i lokalno stanovništvo, kao i brojne goste. 

Četvrta po redu 

Također, povodom 40.godišnjice smrti, Krklecu je u čast organizirana prva poetsko-glazbena večer kulture pod nazivom “Bezimena“, a ove je godine, ovih dana, održana i četvrta po redu “Bezimena“ povodom obilježavanja 45. godišnjice njegove smrti. 

Na četvrtoj “Bezimenoj” u organizaciji udruga “Prijatelji Maruševca“ i  “Ritam misli“ te pod pokroviteljstvom Općine Maruševec, sudjelovali su pjesnici, glumci, glazbenici, slikar i učenici Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec.

Ulogu Gustava Krkleca koji je ‘došao’ među svoje Maruševčane utjelovio je mladi glumac Denis Bosak, koji je nadahnuto govorio Krklecove stihove i oduševio svojom ulogom Krkleca. Također, pročitane su i pjesme netom preminule pjesnikinje iz Maruševca, Verice Butković, koje je govorila Blanka Glavica – Ječmenica, dok je Ljubica Ribić čitala stihove Ernesta Fišera. Svoje pjesme čitali su i pjesnici Ljiljana Vuglač, Darko Foder, Ksenija Kancijan, Milan Novak i Vanja Petak Zagorka. 

Učenici OŠ Maruševec, Maja Hanžek, Sara Korpar, Fran Kumrić, Iva Šćuric, Karlo Špoljar, Melani Žlibar, Antonija Matijašec i Tamara Peharda, pod vodstvom svoje profesorice Ljerke Brezovec, recitirali su stihove Ivana Gorana Kovačića, a događaj je izložbom svojih slika s motivima rijeka Drave, Bednje i Plitvice te pitoresknih brežuljaka, uveličao i slikar Mladen Rajn. 

Slavlje života 

Posebno osvježenje  i dobro raspoloženje unio je svojim nastupom glazbenik Tadej Vesenjak, kantautor iz Slovenije.

Tako je Maruševec, obilježavajući 45. godišnjicu odlaska dragog im pjesnika, opet slavio život interpretacijom djela koja je Krklec ostavio iza sebe, ali i novim pjesmama i pjesnicima, novim naraštajima koji uče o Krklecu i prenose lijepu riječ. 

Inače, Gustav Krklec, hrvatski je akademik, književnik, pjesnik i prevoditelj, rođen 23. lipnja 1899. godine u Udbinji kraj Karlovca, a umro je 30. listopada 1977.godine u Zagrebu. Najranije djetinjstvo i dane mladosti proveo je u Maruševcu, mjestu koje je smatrao svojim rodnim zavičajem, a sa svojim pjesmama i prozom mu se uvijek vraćao, kao i čestim dolascima za vrijeme svog stvaralačkog života. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba