Nova zelena oaza na istoku Čakovca

Otvoren park u Centru znanja Međimurske županije revitaliziran sredstvima EU i Županije

Objavljeno: 27.10.2022. zagorjeinternational

Uređene pješačke staze, urbana parkovna oprema koja omogućuje mjesto za odmor i opušten boravak, pametne klupe, nova javna rasvjeta prilagođena ciklusima gašenja i paljenja te prirodni amfiteatar izrađen od drvnih trupaca, dio su uređenja postavljenog u revitalizirani park smješten u Centru znanja Međimurske županije, novu zelenu oazu smještenu na istoku grada Čakovca.

Revitalizacija parka odrađena je u okviru projekta ‘Eco Bridge’, čija je vrijednost 442.840 eura, od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima Europske unije. Preostala sredstva osigurala je Međimurska županija, a ideja za prijavu projekta na natječaj stvorena je u najvećoj međimurskoj tvornici ideja vezanih uz EU projekte – Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i. 

Jedan od najvažnijih 

– Ideja projekta utemeljena je u činjenici da Hrvatska i Mađarska dijele prirodne resurse u pograničnom području te su povezane rijekama Murom i Dravom. Projekt ‘Eco Bridge’ jedan je od najvažnijih u Međimurju posljednjih 30 godina jer smo njime dotaknuli izrazito važne teme za našu županiju. Fokus je na pitanjima koja se tiču stabilnosti lokalnih eko-sustava, okoliša te staništa domaćih posebnih vrsta ptica te su se aktivnosti projekta usmjerile na istraživanje biodiverzifikacije u pograničnom području Međimurske i Zala županije, obnovu i poboljšanje uvjeta staništa u gradskim parkovima te podizanje svijesti lokalne javnosti o posebnim vrstama ptica te o važnosti očuvanja njihovih staništa – rekao je ravnatelj Javne ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda“ Siniša Golub naglasivši da je jedan od glavnih ciljeva projekta poboljšanje prirodnih staništa ptica u pograničnom području.

Međimurska županija partner je u provedbi projekta, dok je vodeći partner Grad Čakovec, a ostali partneri na projektu su Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”, Grad Letenye i Park prirode Balaton. Projekt se provodi u sklopu programa ‘Interreg V-A prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2014.-2020’. 

Radovi revitalizacije izvršeni su uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike, a rubnim zatvaranjem parka obustavio se promet dvjema prometnicama uz Palaču turizma Međimurske županije, s ciljem smanjenja ometanja ekosustava u parku te onečišćenja okoliša, ali i poticanja korisnika na korištenje ekološki prihvatljivih načina kretanja, pojasnila je voditeljica projekta Valentina Biševac iz Međimurske županije. 

Sadnjom novog drveća i ukrasnih biljaka, park je dobio finalne vizure rasporeda elemenata, koje upotpunjuje i nova javna rasvjeta, postavljena nešto niže nego je uobičajeno, s namjerom da se ne ulazi u prostor u kojem obitavaju ptice i da se ne remeti njihova aktivnost i prirodni ekosustav općenito. 

Zelena oaza u srcu Europe

Međimurska županija u provedbu ovog projekta uključila se jer uviđa važnost prirodnih znamenitosti i raznolikosti svog područja, utjecaj istih na život lokalnog stanovništva te sustavno podržava provedbu projekata usmjerenih na zaštitu okoliša i prirode.

– Uz brojne odlične projekte kojima razvijamo infrastrukturu, drago nam je što smo uspješno realizirali i projekt kojim čuvamo prirodu i potičemo da u svakom kutku našeg Međimurja zaista budemo zelena oaza u srcu Europe. Centar znanja Međimurske županije je znanstveno, inovativno, razvojno i gospodarsko središte naše županije, a imamo još mnogo prostora za napredovanje. U planu nam je daljnja revitalizacija zgrada, želimo dovesti još veći broj poduzetnika, no ne želimo da se izgubi spoj s prirodom, stoga ćemo uz Poslovni park Međimurje izgraditi još jedan veći park, koji će uz ovaj, biti na korist svih naših građana – kazao je župan Matija Posavec dodavši da će se korištenjem europskih fondova nastaviti ulagati u razvoj Međimurja, a pri tome se neće zaboraviti zaštita prirode. 

Otvorenje parka upriličili su članovi Dječjeg gradskog kazališta Čakovec, pod vodstvom osnivača i voditelja gospodina Dejana Buvača, igrokazom “Bajkovita šuma“ čija je autorica Iva Silla, a kazalištarci su sa županom Posavcem zasadili i stablo čime je službeno otvoren park. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba