Suradnja Dragutina Kozine i POU-a Krapina rezultirala izdanjem e-monografije o zagorskim puhačkim orkestrima - evo gdje je možete pročitati

NAŠE URBANE GLAZBE: ˝Sve se toliko brzo mijenja da je svaki svjedok vrijedan u prolaznosti našeg ljudskog djelovanja˝

Objavljeno: 27.10.2022. Marta Čaržavec

Danas u rubrici kulture predstavljamo djelo zagovornika pisane – papirnate publicistike kojeg vodi želja da progovori o nečemu što je važno zabilježiti posebice u vremenu užurbanog života koje donosi promjene. Baš te promjene nisu zaobišle ni urbane glazbe koje su konstantno izložene stalnim promjenama koje se pak odnose na ljude koji ih sviraju pa onda i na sam repertoar onoga što mi kao slušatelji čujemo. Njegovo ime je Dragutin Kozina, a njegov rad i publicistička produkcija vuče korijene iz 2006. godine. Novo djelo koje je danas ugledalo svjetlo dana nosi ime ‘Naše urbane glazbe’. Riječ je o prikazu djelovanja puhačkih orkestara, odnosno limenih glazbi na području Krapinsko – zagorske županije, a nakladnik ovog izdanja je Pučko otvoreno učilište Krapina koje je svoju web stranicu obogatilo s e-knjigom na 80-ak stranica.

Riječ autora

Kako ističe Kozina, prezentirani podaci govore o nastajanju i radu 27 orkestara, no ta brojka ne označava tvrdnju da na prostoru današnje KZŽ u prošlom vremenu nisu djelovali još neki orkestri koji nisu spomenuti.

– Sve se toliko brzo mijenja da je svaki svjedok vrijedan u prolaznosti našeg ljudskog djelovanja – ističe na početku autor.

– Pisanje prvih knjiga uvijek je počinjalo na računalu. No, ovo izdanje ostat će samo u ovoj elektronskoj formi. Nadam se da će i ovako doći do prilike da je ”prelistaju” svi oni koje ovo glazbeno stvaralaštvo zanima. Prije svega mislim na one koje u glazbenom žanru svrstavamo među ”puhače” – dodaje Kozina.

Na 80-ak stranica svrstani su orkestri koji su djelovali na kraju 2019. godine. Prikupljanje podataka o njima zaključeno je u veljači 2020. godine. Zašto? Pa, onda su počele epidemiološke mjere, zabrane okupljanja i nemogućnost nastupa što je uvelike utjecalo na sudbinu limenih glazbi i puhačkih orkestara, ali i mnogih KUD-ova.

– Od 32 općine i grada, na koliko je u političkim granicama razdijeljeno ovo područje Hrvatskog zagorja, samo njih pet nema svoju limenu glazbu ili puhački orkestar. To je iskaz popularnosti ovog glazbenog izričaja u našim krajevima. Da nije tako, sve bi ostalo na njih nekoliko koji, niti su mogli, niti će moći nicati i egzistirati bez volje onih koji se žele svrstati u puhače, a niti će moći bez podrške onih koji ih žele slušati – ističe Kozina, koji objašnjava i podcilj ovog izdanja.

– Želja je da ovo bude zahvala bivšim, podrška sadašnjim i poticaj budućim članovima tih glazbenih sastava da svojim opredjeljenjem čine nešto ispravno i društveno korisno. Neka sadržaj ove e-knjige bude dokaz da je mnogima stalo do njih i njihovog stvarajućeg opredjeljenja. Valja spomenuti, pogledamo li priložene fotografije, vidimo da je u mnogo orkestara uključeno puno mladih. Ono što se ne vidi je podatak da su to polaznici osnovnih i srednjih glazbenih škola, a među njima ima i onih koji su završili muzičke akademije. Usto treba naglasiti da sve više orkestara uvježbavaju i vode oni koji su diplomirali na nekoj akademiji – objašnjava Kozina.

– Neka ova knjiga bude poticaj nekome da se primi posla i da napravi prikaz tamburaških i drugih glazbenih sastava. Misli se prije svega na one koje danas često stavljamo pod nazivnik ”domaći glazbeni sastavi”. Zabilježimo ono što je u proteklih pola stoljeća utjecalo na razvoj, našu slušanost specifičnih muzičkih zagorskih izričaja, a što je bilo od velikog utjecaja na formiranje naših glazbenih opredjeljenja – poručuje za kraj Kozina.

POU

Kako je došlo do suradnje autora i Pučkog otvorenog učilišta Krapina pojasnila je ravnateljica POU Grozdana Pavlović .

– Krapinsko učilište se u ovaj projekt uključilo jer drži važnim i društveno opravdanim uključivati se u aktivnosti koje doprinose spoznajama o radu i broju puhačkih orkestara ili limenih glazbi koje djeluju na području KZŽ. Uključivanje u ovaj projekt samo je nadogradnja na dugogodišnju uspješnu suradnju s Gradskim orkestrom Krapina koji su suorganizatori koncerata na Starom gradu, ali i božićnih koncerata u Festivalskoj dvorani. Orkestar je bio i naš partner u projektu ‘Ključ kulture za sve generacije’, a svakako treba spomenuti i njihove već tradicionalne nastupe u Festivalskoj dvorani oko Božića – rekla je Pavlović pa najavila kako se suradnja nastavlja s projektom e-knjige koja će govoriti o 100 godina prikazivanja filmova u Krapini.

Projekt ‘Naše urbane glazbe’ financijski je podržala Krapinsko – zagorska županija, a za grafičko oblikovanje bio je zadužen portal Zagorje International.

MONOGRAFIJU MOŽETE PROČITATI OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba