U prostorima HGK u Krapini održana svečana dodjela nagrada najboljim i najuspješnijim zagorskim tvrtkama

Direktor tvrtke ‘Omco Croatia’ Darko Ranogajec najavio novu, 200 milijuna eura vrijednu investiciju, a ‘Zlatnu kunu’ posvetio pokojnom kolegi i prijatelju Tihomiru Premužaku  

Objavljeno: 27.10.2022. Vanja Hozmec

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, danas je održana svečana dodjela nagrade ‘Zlatna kuna’ najboljim i najuspješnijim tvrtkama. 

Zahvaljujući najboljim poslovnim rezultatima u kategoriji malih trgovačkih društava u 2018., 2019. i 2020. godini, ‘Kristalna kuna’ je ove godine dodijeljena tvrtki ‘Rusan-Mikron’ iz Marije Bistrice, a počasno priznanje je od župana Željka Kolara primio direktor tvrtke, Željko Rusan. 

– Velika je čast tri godine zaredom biti najbolji u županiji jer to znači da smo se trudili, da dobro poslujemo, da imamo dobru budućnost. Napredujemo, širimo se i zapošljavamo i dalje, ulažemo u strojni park i naše zaposlenike te se nadam da će sve to i u budućnosti uroditi plodom. Došla su nam malo teža vremena koja svi privrednici osjete, pa i mi, no bez obzira na sve, i ovu godinu bilježimo porast prihoda, ali nešto manji nego prijašnjih godina. Međutim, borit ćemo se i dalje i nadamo se dobrim uspjesima i u budućnosti – poručio je Rusan.

Najbolji od najboljih 

Dobitnik plakete ‘Zlatna kuna’ u kategoriji malih trgovačkih društava za 2021. godinu je tvrtka ‘Vešligaj gradnja j.d.o.o.’ iz Pregrade, a uz zahvale ju je preuzeo direktor Dalibor Vešligaj. Nadalje, u kategoriji srednjih trgovačkih društava za 2021. godinu, ‘Zlatnu kunu’ dobila je tvrtka ‘Monaris d.o.o.’ iz Gornje Stubice koja djeluje od 2005. godine kao proizvođač gumeno-tehničke robe, a nagradu je primio direktor Ivan Mirt.  

– Ova je nagrada prvenstveno zasluga svih naših djelatnika. Također, mi kontinuirano pokušavamo svake godine zaposliti što više djelatnika i uspjeli smo zaposliti kvalitetan tim ljudi koji je sa svojim radom i marljivošću stvorio sjajan imidž tvrtke, ali i odličan temelj za budućnost. Zahvalio bi I Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Krapina, Krapinsko – zagorskoj županiji i  jedinicama lokalne samouprave gdje poslujemo jer su nam svi oni bili podrška kada nam je trebala. Nagrada nam je svakako veliki poticaj za nove pothvate i nove investicije, a čak i sada u ovo krizno vrijeme, naučili smo nešto. Stvorili smo bolji način poslovanja i to je bit svega da, u trenutku kada je loše, znamo što činiti – poručio je Mirt. 

Redovit gost na dodjelama ovih počasnih priznanja je direktor tvrtke ‘Omco Croatia’ Darko Ranogajec koji je istaknuo da svaka od tih nagrada znači puno jer je rezultat dugogodišnje aktivnosti, ulaganja, rasta i razvoja, a sve s ciljem stvaranja stabilne, jake i konkurentne kompanije koja može preživjeti sve krize.

– Prošla godina je bila godina u kojoj smo na početku još uvijek imali strahove od pandemije i rizika tržišta, međutim ti su se strahovi brzo odagnali, pandemija se smanjivala, a gospodarska aktivnost je rasla i sretna okolnost je bila da tada još nije bilo porasta cijena energije i materijala, pa smo na valu tih pozitivnih porasta potražnje, stavili input na cijene energije, uspjeli postići jedan jako dobar rezultat na kojeg smo ponosni i s kojim smo zadovoljni. U ovim trenucima, kada slavimo uspjehe, ne bih o strahovima, no prateći tržište na globalnoj razini i u svojoj industriji i ostalim branšama industrija s kojima sam direktno ili indirektno povezan, izražavam bojazan i pozivam na oprez jer mislim da nema ekonomskih temelja koje bi nakon ovakvih kriza i nestabilnosti mogle podržati daljnji rast u ovakvo recesijsko vrijeme. Dakle, bojim se da dolazi vrijeme stiskanja, smanjivanja aktivnosti i orijentacije natrag na drugačiji način poslovanja – rekao je Ranogajec pa nastavio o planovima za budućnost tvrtke: 

– Zasad, u ovoj godini, mi nismo smanjivali apsolutno nikakvu svoju aktivnost, i dalje pripremamo velike investicije, ali smo oprezni jer vidimo da dolazi do pada opće potrošnje. Slijedom velikih inflatornih pritisaka na široku populaciju ljudi, kupovna moć te populacije pada, a s padom kupovne moći populacije svakako mora doći do smanjenja gospodarske aktivnosti, a s druge strane imamo inflatorne učinke, veliki porast energije i materijala. Na kraju porast kapitala koji mnoge buduće ulagače stavlja i postavlja u raspoloženje opreza. Planove za budućnost tvrtke smo podijelili u tri faze. Kratka faza je faza straha i bojazni za očuvanje poslova, zaposlenosti i socijalnog statusa zaposlenih. Mislim da smo svi svjesni da nam slijede dvije – tri teške godine. Naš primarni cilj u 2023. godini je sačuvati stečenu poziciju. Dakle, plan za 2023. i 2024. godinu je investirati 50 milijuna eura u izgradnju novog poslovnog prostora od 10.000 kvadrata i opremanje starog dijela sa suvremenijim i modernijim strojevima. Iza toga slijedi još jedna faza veće investicije, koja će iznositi približno 150 milijuna eura. Govorimo starim eurima koji nisu načeti inflacijom. Investicija ide u buduću proizvodnju dijelova za elektro automobile. Vjerujem da nas kriza neće puno omesti u tome, puno baciti unatrag, da dovedemo u Krapinsko – zagorsku županiju i u Hum na Sutli, jedan sasvim novi proizvod budućnosti na koji se može vezati puno poduzetničkih kapaciteta Krapinsko – zagorske županije. Zahvaljujem Komori, čestitam svim nagrađenima i svima onima koji se svaki dan bore u toj bitci. Ovogodišnju nagradu posvećujem u čast svom susjedu i kolegi, pokojnom Tihomiru Premužaku – poručio je Ranogajec. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina Josip Grilec, najprije je čestitao poduzetnicima na ostvarenim priznanjima, a potom iznio ostvarene brojke u 2021. godini za Županijsku komoru Krapina.

– Za gospodarstvo naše županije to je bila najbolja godina od kada se taj dio prati. Prošle godine poslovalo je 2585 poduzetnika, ukupno je bilo 23.464 zaposlena, a prije pet godina smo imali 18.000 zaposlenih. Ogroman rast. Ostvarili smo 15.761.000.000 kuna što je oko 19 posto više nego 2020. godine. Rast je bio organski, a bilo je nešto i zbog korekcije cijena zbog situacije na tržištu. Ukupni rast je iznosio 14.694.987.000 kuna, iz čega proizlazi da je bruto dobit ostvarena u iznosu od 1.066.000.000 kune. Jako bitno je da znamo snagu gospodarstva, ono čime raspolažemo, to je ta produktivnost rada koja iznosi 672.000 kuna. Dakle, produktivnost nam ide po zaposlenom blizu 100.000 eura, što je jako dobro za naše prilike – rekao je Grilec te dodao da je bruto investicija u dugotrajnu imovinu bilo u vrijednosti 379.079.000 kuna, odnosno nešto manje nego godinu ranije, ali da se nada da će naredne godine po tom pitanju biti bolje. 

‘Izvozna’ županija 

Grilec je naglasio i da smo ‘izvozna’ županija, odnosno da smo od 15 milijardi kuna izvezli 5 milijardi i 61 milijun kuna, što je više od jedne trećine. S druge strane, uvezli smo 2.881.000.000 kuna.

– Na jedan euro uvoza mi 1,7 eura izvozimo. Među boljima smo u državi, a što se tiče izvoza, naši najveći partneri su Njemačka, Slovenija, Austrija i Italija. Dakle, vežemo se na zapadnoeuropsko tržište, tu su i neke države bivše Jugoslavije, prije svega Srbija, ali okosnica je na zapadu. Kada pogledamo čitavo gospodarstvo u županiji, prošle godine isplatili smo u prosjeku neto plaću od 6767 kuna. Prije nekoliko godina je to bilo ispod 5000 kuna, pa 4000 kuna. Dakle, idemo prema 1000 eura neto plaće, bruto plaća je već na nivou od 10.000 do 12.000 kuna, kako gdje. To je jako dobar podatak  – dodao je predsjednik Grilec i svima poručio da drže glave gore i da ostanu pozitivni. 

Župan Željko Kolar uputio je čestitku i zahvalu obrtnicima i poduzetnicima na svemu onome što čine za razvoj gospodarstva i zapošljavanje na području županije.

– Poslovni rezultat za 2021. godinu koji je preko 15,3 milijarde kuna je rekordan u ovim uvjetima i jednak je čudu, s obzirom na agresiju Rusije na Ukrajinu i totalno poremećene odnose na tržištu energenata i naftnih derivata koji su stvorili ogromne probleme poduzetnicima i obrtnicima. Naši poduzetnici i obrtnici ponovno pokazuju žilavost i čvrste temelje na kojima je posloženo njihovo poslovanje, i zasad odolijevaju ovim neviđenim uvjetima poslovanja, no vidjet ćemo kako dugo će to biti moguće i koliko će to zapravo utjecati na samo poslovanje do kraja ove i sljedeće godine. Na svjetskoj i europskoj razini nitko se ne usuđuje prognozirati što će se događati preko zime – rekao je župan Kolar te dodao da Županija podržava poduzetnike tijekom cijele godine: 

– Imamo nekoliko sjajnih poduzeća sa 700 – 800 zaposlenih gdje kroz naše mjere ne možemo znatnije utjecati na njihovo poslovanje, no na malo i srednje poduzetništvo možemo, što kroz brzo izdavanje građevinskih dozvole, brze izmjene prostornih planova, sufinanciranje kamata na kredite i to radimo.  S druge strane, u mjesečnom sam kontaktu s direktorima svih naših tvrtki, analiziramo što se događa na tržištu i vidimo što bi Županija s pozicije regionalne samouprave mogla napraviti prema nacionalnoj razini, Vladi i resornim ministarstvima da se njima olakša poslovanje i to mislim da zasad radimo vrlo dobro – poručio je na kraju župan Kolar i još jednom čestitao svim nagrađenima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba