Problem koji je sve češće prisutan među mlađim generacijama

Vjerovali ili ne, penis vam može otkriti koliko ćete dugo živjeti – evo kako

Objavljeno: 24.10.2022. zagorjeinternational

Erektilna disfunkcija može biti pokazatelj životnog vijeka muškaraca. Tako kažu američki znanstvenici koji upozoravaju da muškarci s ovim problemom imaju 70 posto veći rizik da će kraće živjeti od ostalih, piše 24sata

Uvriježeno je mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, međutim, taj je problem prilično raširen i među mlađom populacijom, a podaci pokazuju da ga ima gotovo 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina.

– Ovo stanje može voditi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je poznato kako je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim čimbenicima rizika, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visoka razina masnoća u krvi, kolesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni tlak), pretilost, dijabetes i pušenje – pojasnili su znanstvenici Sveučilišta Mississippi, piše 24sata

Navedeni su zaključci doneseni nakon proučavanja podataka 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su sudjelovali u američkoj anketi ‘Ispitivanje nacionalnog zdravlja i prehrane 2003. i 2004. godine’. 

Spomenuti su podaci 2011. godine povezani s podacima onih koji su u međuvremenu preminuli, a zaključeno je da je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti. 557 sudionika je imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo. Uzrok smrti kod 60-ak ispitanika bile su kardiovaskularne bolesti, još toliko ih je preminulo od malignih neoplazmi, 12 od kroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka.

Zaključeno je da su ispitanici s erektilnom disfunkcijom imali 70 posto veće šanse od prerane smrti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba