Veliki uspjeh splitskih liječnika

Prvi put izveli kompleksnu operaciju vađenja zloćudnog tumora iz srca

Objavljeno: 22.10.2022. zagorjeinternational

U KBC-u Split u četvrtak je prvi put izvedena kompleksna operacija vađenja zloćudnog tumora iz srca mlađe pacijentice iz Varaždina, koja se dobro oporavlja, piše Index.hr.

Operacija je trajala više od osam sati, a sa svojim timom, izveo ju je doktor Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju, koji je kazao da se radi o kompleksnoj proceduri kirurškog odstranjenja, ekstirpaciji zloćudnog tumora srca. Radilo se o angiosarkomu, vrlo rijetkom tumoru srca, tako da su iskustva operacijskih centara u liječenju tog zloćudnog tumora minimalna.

-Postoji vrlo mali broj centara koji su izvodili tu vrstu operacijskog zahvata. Taj zloćudni tumor je toliko rijedak da su najveći svjetski centri, kao što su primjerice kardiokirurški centri u SAD- u, imali u 22 godine u bazi podataka svega 25 takvih bolesnika. Govorim o centrima koji rade više od tisuću, pa čak i više kardiokirurških operacija godišnje. Toliko rijedak zloćudni tumor srca predstavlja izazov, jer on nije samo tumorska masa u sklopu srca već on infiltrira i stijenku srca, što njegov operacijski tretman čini zahtjevnim i delikatnijim – pojasnio je doktor Petričević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba