U prisustvu veleposlanika Japana u Galeriji grada Krapine otvorena Međunarodna origami art izložba “Poetika papira“

“Osjetite origami dušom i tijelom – nadam se da će se pronaći još autora koji će htjeti pronaći svoj izraz u papiru“

Objavljeno: 21.10.2022. Valentina Cigula

U Galeriji grada Krapine, svečano je otvorena Međunarodna origami art izložba “Poetika papira“, na kojoj su izloženi radovi članova Hrvatskog i Mađarskog origami društva, a kako je otkrila predsjednica Hrvatskog origami društva Sanja Srbljinović Čuček  posjetitelji imaju prilike vidjeti preko 120 radova.

– Moći će se vidjeti autorski radovi, fotografija inspirirana origamijem i interpretet iz Krapine. Kao i u glazbi, mi u origamiju, možemo nečije djelo interpretirati, a možemo i sami osmisliti svoje. Ovo je, dakle međunarodna izložba mađarskog i hrvatskog origami društva, dva susjedna društva koja jako lijepo surađuju već nekoliko godina. Mi smo u Pečuhu gostovali s našim autorima koji su bili gosti konvencije, a sada su mađarski umjetnici naši gosti. Nadam se da će mađarski umjetnici biti jednako lijepo primljeni, kao što smo mi kod njih. Neki autori koji su u Galeriji prezentirani su čak svjetskog renomea, što će posjetitelji lako prepoznati jer će ih srce vuči ka njihovim djelima. Nadam se da će se u ovom prostoru pronaći još origami autora i interpreta koji će htjeti pronaći svoj izraz u papiru, da će posjetitelji doći i uživati u predivnim djelima jer upravo umjetnost može ljude inspirirati da sami krenu u vlastito izražavanje, kao što sam i sama bila davne 2005. godine inspirirana u Salzburgu kada sam vidjela umjetničku izložbu “Masters of origami“. Pozivam sve da origami osjete dušom i srcem, da pronađu taj dio u sebi i počnu kreirati – kazala je Srbljinović Čuček.

Duga povijest

Otvorenju izložbe nazočio je veleposlanik Japana Iso Masato koji je rekao da u Japanu origami ima stoljetnu povijest, istaknuvši da je u svojim počecima, od 13. stoljeća imao veliku ulogu te se tijekom raznih ceremonija koristio simbolično i dekorativno.

-Danas origami ne služi samo za zabavu, već je on ponašao put u raznim područjima djelovanja kroz ljudsku kreativnost diljem svijeta. Drago mi je da danas u Krapini možemo uživati u origami djelima hrvatskih i mađarskih majstora. To je dokaz da origami ne poznaje granice, da postoje ljubitelji origamija diljem svijeta – rekao je Masato.

Galerija grada Krapine koja djeluje od 1993. godine, u sastavu je Pučkog otvorenog učilišta Krapine, a ravnateljica Učilišta Grozdana Pavlović iskazala je zadovoljstvo otvaranjem izložbe u gradskoj Galeriji.

-U fundusu Galerije postoji značajna zbirka origami radova poznatih svjetskih origamista, uz bogati fundus decentnih likovnih umjetnika koje spada u zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Želim zahvaliti na svekolikoj podršci Gradu Krapini i gradonačelniku Zoranu Greguroviću, Krapinsko – zagorskoj županiji te Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske koji su ujedno i pokrovitelji ove izložbe – kazala je Pavlović.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je da već od ranije postoji povezanost između Krapine i japanske kulture jer nekada su se u Krapini organizirali haiku dani Dubravka Ivančana.

Nove ideje

-Ova predivna origami izložba je nešto novo, iako znamo da Društvo Naša djeca Krapina i Gradska knjižnica već organiziraju origami radionice, no možda će im izložba biti poticaj za novu kreativnost i ideje, a možda će se uključiti i drugi, pa će se i oni početi baviti ovom umjetnošću – istaknuo je Gregurović.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek rekla je da je origami umjetnost  složena u svojoj jednostavnosti jer izgleda veoma jednostavno, a zapravo je veoma složena.

– U Galeriji imamo priliku vidjeti  jedinstvenu izložbu origamija, što možda i nije svakidašnje. Upoznavanje s tradicijom i kulturom dalekog Japana, a to je zapravo jedna od umjetnosti savijanja i modeliranja papira na jedan kreativan način koji rade naši najmlađi u osnovnoj školi, pa je ovo lijepa prilika da dođu pogledati u našu Galeriju ono čime se bave na svojim izvannastavnim aktivnostima, vidjeti prikazan origimi na jedan drugačiji i osebujan način, na jedan složeniji i originalniji način nego što to oni rade na svojim satovima izvannastavne aktivnosti – kazala je Petek.

Izložba se može razgledati do 18. studenog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba