Na godišnjoj razini možete prilično uštedjeti

Svi znamo da bi trebali isključivati elektroničke uređaje koje ne koristimo ako želimo uštedjeti, no jeste li se ikada sjetili isključiti ovaj? 

Objavljeno: 20.10.2022. zagorjeinternational

Mnogi gradovi i općine u Njemačkoj uvode ograničenja potrošnje električne energije, a građanima se ujedno savjetuju i razna rješenja za uštedu.

Među ključnim savjetima je i taj da se elektronski uređaji, kada se ne koriste, ugase i da se kablovi iskopčaju iz utičnice, a posebno je za oko zapeo jedan uređaj kojeg nitko prije nije pomislio ugasiti preko noći kada zapravo od njega nemamo neke koristi.

Radi se o ruteru za internet. 

Kako prenosi Večernji list, ti uređaji mogu trošiti od pet, pa do čak 20 vata. Prema cijeni električne energije od 37,14 centi za kilovat sat, ako imate ruter koji troši oko pet vata, on će vam godišnje izbiti iz džepa 16,27 eura. Ako ga isključujete noću, ti će troškovi biti 10,84 eura. Ne zvuči mnogo, ali čitajte dalje.

Za uređaje od 10 vata, troškovi se s 32,53 eura smanjuju na 21.68 eura ako ih isključujete preko noći, dok za uređaje od 15 vata, troškovi će s 48,80 eura pasti na 32,53 eura. Za one najrastrošnije, one koji troše i do 20 vata, trošak će sa 65,07 eura pasti na 43,38 eura ako ih isključujete. 

Uz ruter, možete uštedjeti energiju ako noću isključujete i televizor, kuhalo za vodu i razne punjače.  

U Britaniji je 2021. godine provedena studija koja je pokazala da je u čak 98 posto kućanstava u Velikoj Britaniji televizor uvijek uključen, a da ljudi misle da su ga isključili pritiskom tipke na daljinskom upravljaču. Međutim, ako je uštekan u struju, prema cijeni električne energije od oko 0,53 kune po jedinici, a i prema podatku da televizor uštekan u struju troši oko 1,3 kWh, godišnje vam može iz džepa izbiti čak 487 kuna. 

Dobro i pametno promislite. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba