Ludwig Bauer za roman “Dvostruki život Eve Braun“ dobitnik je ovogodišnje Nagrade Gjalski

“Napravljen je proboj prema boljem i poštenijem vrednovanju knjige, ali i pozicije Društva hrvatskih književnika“

Objavljeno: 20.10.2022. Valentina Cigula

Kulturna manifestacija “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” u Zaboku počinje u ponedjeljak projektom Gjalski “Čitamo Gjalskog“ i izložbom slika Tomislava Buntaka. Program manifestacije je, u četvrtak na press konferenciji predstavio predsjednik Upravnog odbora manifestacije Tihomir Vrančić, a zatim je objavljen ovogodišnji dobitnik Nagrade Gjalski – jedne od najvažnijih književnih nagrada za prozu u Republici Hrvatskoj čiji su dobitnici najznačajnija imena suvremene hrvatske proze.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Gjalski je Ludwig Bauer za roman “Dvostruki život Eve Braun“ u izdanju nakladničke kuće Fraktura iz Zaprešića. Odluku o najboljem književnom djelu donosi prosudbeno povjerenstvo od pet članova – predstavnika Društva hrvatskih književnika i profesora književnosti iz Zaboka, a odluku o ovogodišnjem dobitniku obrazložila je predsjednica povjerenstva Julijana Matanović koja je istaknula da bi Bauerova biografija bila prazna bez podatka da je dobio nagradu Ksaver Šandor Gjalski, kao što popis dobitnika nagrade ne bi bio potpun da na njemu nema njegova imena.

– Ove godine pojavio se ponovno s izvrsnim romanom, tekstom koji je u visokoj razini suvremene hrvatske proze. Za Nagradu je prijavljeno 58 knjiga, a u najuži su izbor ušli Ludwig  Bauer “Dvostruki život Eve Braun“, Robert Međurečan, “Domovina to go“, Ivica Prtenjača “Sine, idemo kući“,  Olja Savičević Ivančević, “Ljeta s Marijom“ i Franjo Janeš “Strano tijelo“. Tko prati književni rad Ludwiga Bauera, morao je zapaziti jednu osobinu po kojoj se njegov opus izdvaja i ocrtava u kontekstu suvremene hrvatske književnosti. Ta bi se osobina mogla opisati kao nastojanje da svaka nova knjiga bude – i za pisca i za čitatelja – novi, a u isto vrijeme i prepoznatljiv, doživljaj. Bauerov  poetički vrt kojim dominiraju teme jakih sudbina uronjenih u povijesne ponovljivosti  nametnuo se kao jedan od najsnažnijih na našoj literarnoj sceni – kazala je Matanović.

Raniji romani

Dobitnik Nagrade Ludwig Bauer istaknuo je da, iako se čini da je autor neobično važan kod osvajanja nagrade, knjiga je ta koja je osvojila nagradu te bi ona trebala biti u središtu pažnje.

-Drago mi je što je predsjednica povjerenstva pohvalila karakteristike moje proze i drago mi je da to podrazumijeva određeni užitak u čitanju koji bi trebala pružiti svaka moja knjiga. Tezom da Hrvatska nije i ne može biti profašistička zemlja,  velikim  sam dijelom, bio motiviran napisati ovaj roman. Nadam se da će ova nagrada skrenuti pažnju, ne samo na ovu knjigu, već i na priličan broj romana koje sam objavio ranije, a koji još uvijek žive i nisu zastarjeli – kazao je Bauer, pa otkrio koliko mu znači ova nagrada u odnosu na sve prijašnje.

– Desetljećima sam bio član Društva hrvatskih književnika i u određenom trenutku sam istupio iz Društva, a do ove nagrade mi je bilo jako stalo jer uz ostale, dodjeljuje ju, i Društvo hrvatskih književnika koje veoma poštujem. Mnoge moje romane kritičari su proglašavali najboljim knjigama. Kroz godine mislim da ih je bilo šest koje su tako bile nazvane. Ovdje su me nagrade zaobilazile, a najveća je bila u Tuzli, Meša Selimović, a na Gjalskog nisam dolazio na red – istaknuo je, dodavši:

Omiljene kod čitatelja

-Veoma mi je drago i ponosan sam na to. Zahvalan sam Julijani Matanović koja je zaista uložila puno truda da se moje knjige prihvaćaju s onim dostojanstvom koje im pripadaju. Moje knjige su uvijek bile omiljene, ali na nekoj razini su bile opterećene pod kojekakvim optužbama. Recimo prvopovijesni roman bio je proglašen antikomunističkim i svi su dizali ruke od toga kao od ‘ vrućeg kestena’. To je bilo još u vrijeme Jugoslavije. Odmah je taj roman postao antinacionalistički, pa je opet bio nekako nepoželjan. Stalno se vrtjelo nešto što nema veze s literaturom, igrale su ulogu u formiranju nazovimo to službenog javnog mijenja. Mislim da je ovim činom napravljen jedan proboj prema boljem i poštenijem vrednovanju knjige, ali i pozicije Društva hrvatskih književnika – poručio je.

Ispred izdavačke kuće Fraktura čestitke dobitniku Nagrade uputio je Roman Simić.

– Ovaj bogat popis dobitnika ne bi bio kompletan bez tebe. Čestitat ću i svojoj izdavačkoj kući u kojoj radim. Danas u izdavaštvu postoji pritisak ‘mijenjaj, pokušavaj’, mislim da smo mi izdavačka kuća koja se drži onoga u što vjeruje i da prati pisce u koje vjeruje. Nismo objavili svih tvojih 19 romana, no objavili smo jedan lijep broj njih, a objavljivat ćemo i dalje. Bit će još nagrada i susreta. Hvala ti još jednom što imaš povjerenja u Frakturu. Uživaj u nagradi – istaknuo je Simić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba