Dan otvorenih vrata Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina

DOKAZ KVALITETE: “Naši studenti nakon tri završene godine smjera logistike mogu prijeći na Pomorski fakultet u Rijeci – jedini smo u RH ispunili njihove visoke kriterije“

Objavljeno: 20.10.2022. Valentina Cigula

Dan otvorenih vrata, s ciljem upoznavanja budućih studenata s mogućnostima studiranja na nekom od smjerova studija koji se izvode na Veleučilištu, u četvrtak je održalo Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Dekan Veleučilišta Nenad Sikirica istaknuo je primjer koji je uistinu pravi dokaz kvalitete rada svih programa Veleučilišta. Naime, kako je dekan pojasnio, Veleučilište je potpisalo sporazum s Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci po kojem studenti smjera logistike, nakon završene tri godine, mogu prijeći studirati na spomenuti fakultet uz polaganje svega tri ispita koji se, kako je istaknuo, polažu odmah na početku godine.

-Dakle, bez razlikovne godine, a u ovom trenutku, mi smo jedino takvo veleučilište u Hrvatskoj koje je zadovoljilo visoke kriterije koje ima Pomorski fakultet u Rijeci. Dokaz je to da imamo kvalitetne nastavnike i programe. Najbolji studenti bez problema mogu pohađati i diplomske studije – kazao je Sikirica koji je otkrio da Veleučilište planira u prosincu održati Dan veleučilišta na kojem će predstaviti ostale projekte na kojima rade.

Rast broja studenata

-Mi smo sa standardom našeg studiranja svake godine sve bolji, prvenstveno u područjima koja su vezana uz nove tehnologije i nove načine poučavanja. Mislim da je to vidljivo iz toga što je svake godine sve veći upis – poručio je Sikirica, dodavši da će se večeras, s početkom u 18 sati, održati svečana promocija sedme generacije prvostupnika i prvostupnica Veleučilišta gdje će 80 završenih studenata dobiti svoje diplome.

Na Veleučilištu studenti imaju mogućnost odabira tri studija – uz ranije spomenuti smjer prometne logistike, mogu odabrati studij informatike ili operativnog menadžmenta. Sve veću zainteresiranost studenata za odabirom nekog od smjera Veleučilišta, potvrdio je i prodekan za nastavu Robert Spudić.

– Od kad smo postali javni u srpnju 2019. godine, upisi na našem Veleučilištu kontinuirano rastu, tako da smo ove godine upisali preko sto studenata i trenutno imamo oko 320 studenata zajedno s apsolventima. Možemo se pohvaliti da smo ove godine jedno od boljih veleučilišta s upisima na razini Republike Hrvatske – kazao je Spudić.

Prodekan za znanost Renato Filjar istaknuo je da je Veleučilište mali kolektiv koji je počeo iznimno rasti te postao poznat kako u županiji i Hrvatskoj, tako i u svijetu, dodavši da je preuzeo na sebe jednu veoma odgovornu zadaću.

-Pokušavamo i uspijevamo u tome da naš nastavni proces postavimo na jedne nove temelje u skladu s tržišnim načelima i sa zahtjevima tržišta. U to smo krenuli na način da znanstveno – istraživački i stručni rad naših zaposlenika i suradnika postavimo kao temelj za našu nastavnu aktivnost. U skladu s time, radimo jedan veliki broj internih i vanjskih projekata. Naše Veleučilište je u prošloj akademskoj godini otvorilo dva ciljana laboratorija. Dakle, jedan za Internet stvari i industriju 5.0, a drugi za prostornu inteligenciju kako bi odgovorili na zahtjeve tržišta i omogućili našim studentima, ali i zaposlenicima da budu spremni i ‘interesantni’ tržištu radne snage koja se danas posebno razvija u području rada našeg Veleučilišta – pojasnio je Filjar, dodavši da je Veleučilište izuzetno dobro umreženo, odnosno uspostavljen je veliki niz suradnji s nacionalnim, ali i međunarodnim partnerima.

Važne suradnje

-Veleučilište je vanjski partner organizacije Ujedinjenih naroda, odnosno njenog Odbora za satelitsku navigaciju. Aktivno sudjelujemo u radu Europske agencije za svemirske programe gdje postoji nekoliko ciljanih stručnih skupina koje se bave pojedinim područjima. Veleučilište je član Kraljevskog Instituta za navigaciju iz Londona što koristimo kao jedinstvenu priliku da svoje studente možemo nagraditi članstvom u toj uglednoj i stručnoj organizaciji koja je prepoznata u cijelom svijetu. Imamo aktivnu suradnju s brojnim čimbenicima u privredi u Republici Hrvatskoj, posebno u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i međunarodno. Uspostavili smo sjajan kontakt s Poduzetničkim inkubatorom. Radimo s brojnim uglednim kompanijama na našem području, ali i šire. Intenzivno pokušavamo u naše aktivnosti uključiti i naše studente preko inovacijskog centra, ali i putem suradnje te njihovog doprinosa u radu naših ciljanih laboratorija – rekao je, pa pojasnio razliku između specijalističkih i sveučilišnih studija.

-Specijalistički studiji su vezani za određenu struku i osposobljavaju studente za stručni rad, a sveučilišni imaju uz to, još jednu komponentu znanstveno – istraživačkog djelovanja. Studenti koji završe diplomski sveučilišni studij mogu razmišljati o nastavku svoje akademske karijere. Dakle, upisivati doktorske studije, razmišljati o odlasku rada na sveučilište što onda omogućuje studentima jednu širu perspektivu u razvoju njihovih karijera – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba