Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj Alan Bowman posjetio KZŽ

“Povezuju nas zajednički stavovi vezani uz rad i suradnju s ranjivim skupinama u društvu“

Objavljeno: 13.10.2022. Valentina Cigula

Krapinsko – zagorsku županiju u četvrtak je posjetio veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Alan Bowman, koji je između ostalog, u Krapini zajedno s dožupanicom Jasnom Petek te direktoricom Poduzetničkog centra KZŽ Helenom Matušom obišao Poduzetnički centar.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša istaknula je da je suradnja kanadskog veleposlanstva i centra započeo u okviru projekta “BAIF“ na godišnjoj “Women in Tech“ konferenciji.

-Veleposlanstvo je podržalo nastup naših startupova u okviru projekta “BAIF“, kroz neku svoju misiju i ciljeve koje želi podržavati u Republici Hrvatskoj, pogotovo što se tiče jednakosti pristupa žena u društvu. Veleposlanstvo je podržalo našu inicijativu uspostave hrvatskih podružnica “ Women in Tech“ – kazala je, uputivši veleposlaniku zahvalu na pruženoj podršci.

Tolerantno društvo

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek iskazala je zadovoljstvo dolaskom kanadskog veleposlanika u Krapinsko – zagorsku županiju.

-Susret smo planirali već neko vrijeme. Jako mi je drago da smo se svi skupa konačno našli. Ovo je početak jedne suradnje. Jako nam je drago što je kanadski veleposlanik gospodin Bowman pokazao interes za Krapinsko – zagorsku županiju. U našem zajedničkom razgovoru dotaknuli smo se mnogo tema. Ono što nas zasigurno povezuje je zajednički pogled i stavovi vezani uz rad i suradnju s ranjivim skupinama u našem društvu, uz orijentaciju prema poštivanju različitosti, toleranciju u društvu i zapravo građenje jednog demokratskog društva koje će biti jednako dostupno i uključivo za sve. To su nam neke dodirne točke što se tiče općih stavova i vizije razvoja – rekla je Petek, dodavši:

-Bez obzira na udaljenost koja je zapravo relativna, Kanadu i Krapinsko – zagorsku županiju povezuju i gospodarstvenici. Ukupni postotak trgovinske razmjene zapravo u ukupnom broju trgovinske razmjene Krapinsko – zagorske županije i gospodarstvenika koji se odnosi na Kanadu relativno je mali, ali ono što se sigurno pokazalo iz dosadašnjih razgovora da postoje mnoge mogućnosti proširenja suradnje. Današnji susret je bio prilika da veleposlaniku prezentiramo naše strateške projekte i viziju razvoja županije te posjetimo Energetski centar Bračak za kojeg je iskazao veliki interes, ali i tvrtku Prostorija koja jedan dio svoje proizvodnje plasira na kanadsko tržište, tako da će to zasigurno biti i otvaranje nekih novih mogućnosti za daljnju suradnju. Veselimo se daljnjoj suradnji i nadamo se da je ovaj susret prvi korak ka uspješnijoj te možda sadržajnijoj i češćoj suradnji Kanade i Krapinsko – zagorske županije u budućnosti – poručila je.

Nove industrije

Veleposlanik Kanade u RH Alan Bowman kazao je da je impresioniran onime što je vidio u županiji te predanošću Županije koja se trudi unositi nove tehnologije u ekonomiju regije koja je ‘zelena’.

 -U Kanadi takve stvari posebno cijenimo. Nadam se da ćemo, s ciljem izgradnje zajedničke budućnosti od koje će obje strane imati koristi, razmijeniti ideje kako bolje povezati kanadske i hrvatske inovatore. Kanada je prilično daleko, no imamo odličnu hrvatsko-kanadsku zajednicu koja pomaže premostiti tu udaljenost između naših država – rekao je, dodavši da vjeruje kako zajedno mogu napraviti puno toga kako bi se unaprijedile nove industrije, koje su, kako je istaknuo odličan potencijal za suradnju Kanade i ove hrvatske regije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba