NEZAOBILAZNI DOGAĐAJ ZA SLADOKUSCE: XI. Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva 18. listopada u Tuheljskim Toplicama

INTERSLAST: Uz reviju izvornih kolača i ocjenjivanje domaćih pogača, brojne slastičarske ekipe ukrstit će kuhače, a moći će se kušati i slastice iz Australije ili Japana

Objavljeno: 13.10.2022. AB

Ovogodišnji, 11. po redu Internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast” održat će se 18. listopada u Tuheljskim Toplicama u Hotelu “Well”.
Program se sastoji od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja ex YU, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo štandovima.

Ukupno 120 ekipa

– Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa. S posebnim zadovoljstvom ističemo sudjelovanje eminentnog slastičara svjetskog glasa Federica Anzellottija, koji je inače peti slastičar svijeta, predsjednika udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS koji će održati dvije radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu – ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinske kuće Robinson iz Zagreba koja je organizator Interslasta i kojem je Krapinsko – zagorska županija već 11 puta domaćin. Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice će imati Japan, Australija, Italija, Izrael, Hrvatska i Slovenija.
Ove godine Interslastu su se, uz Anzellottija, odazvale i slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snježana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). Radi se o svjetskoj organizaciji “Kuhari bez granica”, koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože, dok u prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 Udruga i Društava žena iz pet hrvatskih županija.

– Članice ovih društava su čuvarice hrvatske slastičarske baštine – rekao nam je Miroslav Dolovčak, predsjednik Sekcije ocjenjivačkog suda pri Hrvatskom kuharskom savezu (HKS), koji je ujedno i predsjednik žirija Interslasta.

Zaštita na razini EU

– Svake godine nas nadahnjuju svojim izvornim kolačima i njihovom kvalitetom. Zadovoljni smo jer će na Interslastu biti sudionici iz cijele Hrvatske, od Slavonskog Broda do Splita i do Istre. Ove godine imamo premijeru nekoliko izvornih kolača od kojih će neki zasigurno biti zaštićeni, ne samo na području Hrvatske nego i u Europskoj uniji – zadovoljna je Štefica Gulija, članica stručnog žirija, vlasnica poznatih slastičarnica “Tri užitka”, čije su slastice oduševile ljubitelje slatkog iz Hrvatskog zagorja.

– Po prvi puta ćemo široj javnosti predstaviti svatovsku pogaču koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja te stubičku težačku pogaču autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice, dok sudionica “Babičnih kolača” Štefica Filipaj iz Krapinskih toplica priprema prezentaciju zagorske pogače. Uz to, pripremamo i premijeru novigradske pogače, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski članice Udruge žena Novigrada Podravskog, a tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca – najavio je Odobašić i nastavio:

– Kako je rekao član našeg žirija Dražen Đurišević, domaće, hrvatske pogače su vrlo zanimljivi i originalni kolači. Zato smo odlučili da će ove godine biti posebno ocjenjivanje hrvatskih pogača, ali će žiri biti sastavljen od inozemnih slastičara koji će nazočiti Interslastu. Zanima nas što stranci misle o našim pogačama – zaključuje Odobašić.

Susret struke i entuzijazma

Svakako treba dodati da će premijeru na Interslastu imati podravske kremšnite koje radi Draženka Mihoković iz podravskog mjesta Delovi, ujedno predsjednica Udruge žena Delova. Ona će predstaviti publici kašnjake, tipične i stare kolače sjeverozapadne Hrvatske, ali udomaćene u Podravini koji kreću zaštitu po zemljopisnoj izvornosti. Sudionici će moći kušati i bregofsku pitu koja je već zaštićena u Hrvatskoj, a predstavit će je Udruga žena iz Koprivničkih Bregi, zatim izvrsnu podravsku (virovsku) mazanicu, koju će predstaviti Društvo žena Virje (zaštićena je na razini Hrvatske), a po prvi puta će se moći konzumirati i vrbovečka pera, koju predstavljaju Vrbovčani, te izuzetnu slasticu vidovečki gibanik koji će pripremiti Ivanka Lonjak predsjednica Udruge žena Vidovca.

Članice Udruge žena Goričko srce pak će predstaviti različite inačice najpopularnije slastice, a to su štruklji.
Interslast dakle ove godine nudi pravu reviju izvornih, hrvatskih kolača. Ovaj kongres je postao nezaobilazan događaj u preferiranju hrvatske i svjetske slastičarske baštine. To je susret struke i entuzijazma kojeg pri spravljanju slastica ne nedostaje. Budući da će u programu biti predavanje o licitarima i medičarima, organizator je pozvao obrt “Zozolly” vlasnice Vlaste Hubicki iz Marije Bistrice, koji će prezentirati svoje proizvode, a posebno je zanimljiva i izložba slastičarskih starih alata, strojeva, knjiga, brošura i starih slastičarskih receptura starijih više od 100 godina s kojima se ponosi kolekcionar Zlatko Puntijar.

Partneri i pokrovitelji

Inače, zemlja partner ovogodišnjeg Interslasta je  Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s uredom agencije ICE,  Talijanskog  instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu – Odjel Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene. Interslast će, između ostalih, posjetiti talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco. I ove godine hrvatski pokrovitelji Interslasta su Krapinsko – zagorska županija, Turistička zajednica KZŽ i Obrtnička komora KZŽ, dok je glavni medijski pokrovitelj Zagorje International.
Stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske. Glavni sponzori su “Podravka” d.d., “Dukat” d.d., MIP Mlin pekare Sisak d.o.o. i Unigrà S.r.l. Italija i njezina tvrtka Master Martini.

POGLEDAJTE BROŠURU:

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba