Vladine potpore namijenjene održavanju radnih mjesta u vrijeme pandemije

Velik dio poslodavaca novac dobiven od države nije uplaćivao radnicima – čak 27 posto moralo vratiti odobrene potpore

Objavljeno: 06.10.2022. zagorjeinternational

Na nezakonit način sredstva Vladinih potpora namijenjenih održavanju radnih mjesta u vrijeme pandemije, koristio je veći broj poslodavaca, stoga su na kraju bili prisiljeni vratiti novac Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), piše Jutarnji list.

 Svaki poslodavac kojem je odobren zahtjev ušao je u ugovorni odnos s HZZ-om, koji time ‘zadržava pravo naknadne revizije zahtjeva i ugovornih obveza poslodavca’. U Zavodu, kako piše Jutarnji list, ističu da je, na temelju dosadašnjih kontrola navedenih ugovora, 31.552 poslodavaca “izvršilo povrate” u ukupnom iznosu od 333 milijuna kuna. Kako navode, za mjere očuvanja radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom, do sada je ukupno isplaćeno 11,95 milijardi kuna za 708.291 radnika zaposlenog kod 115.155 poslodavaca. Iz toga proizlazi da je čak 27 posto poslodavaca na kraju moralo vratiti odobrene im potpore, ali iznos koji je bio sporan predstavlja tek 2,8 posto sredstava namijenjenih zadržavanju zaposlenih na radnim mjestima.

Naime, četiri su najčešća razloga zbog kojih su tvrtke morale vratiti novac, a HZZ na prvo mjesto stavlja to što je utvrdio dvostruko financiranje istog troška, troška plaće radnika, što je protivno propisanom kriteriju svake mjere.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter