U OKVIRU PROJEKTA “CRO – SI – SAFE“: Uspješno održana vježba žurnih službi u slučaju prometne nesreće i spašavanja unesrećenih djelatnika s krova

“Potpuno smo spremni za svaki oblik nesreće koje nas eventualno mogu zadesiti – kako u operativnom, tako i komunikacijskom smislu“

Objavljeno: 06.10.2022. Valentina Cigula

U četvrtak je u Klanjcu, u okviru projekta “CRO – SI – SAFE“ održana vježba spašavanja većeg broja unesrećenih iz prometne nesreće, vježba sa psom tragačem te vježba spašavanja unesrećenih djelatnika s krova.

Voditeljica projekta Tanja Ivek iz Zagorske razvojne agencije kazala je da se radi o projektu kojim se želi unaprijediti prekogranično partnerstvo hitnih spasilačkih službi.

-Shvatili smo kroz nepogode koje su nas zadesile u posljednje vrijeme, od potresa, poplava, orkanskih vjetrova, koje su se zbile u našoj neposrednoj blizini, do nekih nesreća koje su uzrokovane ljudskim faktorom, sudara vlakova, izlijetanja autobusa, da ljudi često stradavaju upravo zato što ne znaju pravilno reagirati, odnosno misleći da će se spasiti, stradavaju.  Projektom želimo spriječiti takve daljnje reakcije, širu javnost želimo osvijestiti o pravilnoj reakciji na takve nesreće s jedne strane, a s druge strane naše žurne službe koje već znaju što rade dodatno ojačati opremom i specifičnim znanjima koje svaka od tih službi treba imati – rekla je Ivek koja je otkrila da se cijeli projekt financira iz prekograničnog programa suradnje Interek 5A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. i sufinanciranje sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, otkrivši da je ukupna vrijednost projekta preko 739.000 eura, od čega je 85 posto, odnosno preko 628.000 eura dobiveno iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Voditelj vježbe bio je načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ i glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber  koji je istaknuo da je u vježbi sudjelovao MUP, Vatrogasna zajednice KZŽ, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Društvo Crvenog križa KZŽ, HGSS Stanica Zlatar Bistrica, Dom zdravlja KZŽ, odnosno sve službe koje bi u takvoj situaciji bile na raspolaganju Stožeru.

Potreba za ponavljanjem

 -Zahvaljujem svima, vrijeme je bilo predivno. Sva ova publika koja je došla pogledati, ali i svi čelnici službi koji su bili ovdje, vidjeli su kako službe mogu djelovati. U ovakvim vježbama vidi se potreba za vježbom. Naše službe su opremljene, ali nikada dovoljno. Sve ove službe djeluju u raznim akcijama, velika je paleta intervencija koje odrađuju i sigurno ima potrebe za ponavljanjem. Zahvaljujem i Županiji koja vodi brigu da naše službe budu dobro dobro opremljene i da mogu intervenirati u takvim situacijama – kazao je Skuliber.

Ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović pojasnio je ulogu društva u ovoj akciji.

– Bili smo prisutni s tri vozila, 11 djelatnika volontera i pet osoba koje su bile u ulozi šminkera koji su fingirali ozljede. Nakon dojave, izašli smo na teren. Pretpostavili smo da je ovdje najveći broj ozlijeđenih oko Klanjca, imali smo tim za brzu procjenu koji je obišao teren, vidio potrebe i dalje smo sve slali prema Zagrebu. U nekoj situaciji, dakle mi bismo kontaktirali naše stožere, gradonačelnike i načelnike da vidimo što se događa na terenu. Imali smo tim za potporu i komunikaciju koji je postavio mali šator i koji je koordinirao naše ostale timove. Tu je bio Tim prve pomoći koji je pomagao u zbrinjavanju lakše ozlijeđenih osoba. Zbrinuli smo 11 lakše ozlijeđenih. Tim za psihosocijalnu pomoć također je pružao potporu ozlijeđenih, dok je tim za obnavljanje obiteljskih veza pokušao dobiti od žurnih službi što više podataka vezanih za ime, prezime i gdje su osobe odvezene, u koje bolnice kako bi u slučaju potrage njihove rodbine bili spremni dati pravovaljanu informaciju – rekao je Šimunović.

Vladimir Zrinski iz Službe civilne službe Krapina kazao je:

-Služba civilne zaštite Krapina sudjelovala je na ovoj vježbi u komunikacijskom dijelu, što znači da je kompletna komunikacija od samog inicijalnog poziva do pozivanja žurnih službi išla preko županijskog centra 112. Svaka vježba kao i ova pokazuje koliko su naše službe spremne i mislim da možemo zaključiti da je ova vježba pokazala koliko žurne službe, operativne snage i sudionici u sustavu civilne zaštite su potpuno spremni za svaki oblik nesreće koje nas eventualno mogu zadesiti, kako u operativnom, tako i komunikacijskom smislu – poručio je.

Zamjenik pročelnika Nenad Capar kazao je da je Hrvatska gorska služba spašavanja u akciji sudjelovala s 20 ljudi.

-Bio je uključen i jedan potražni tim, što podrazumijeva vodiča i potražnog psa. Sudjelovali smo s tri vozila. Naš zadatak je bio zbrinjavanje četvero unesrećenih s krova objekta . Zadaća je odrađena uspješno i veoma smo zadovoljni – rekao je.

Razlika u opremi

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek istaknuo je:

– U jednoj takvoj zajedničkoj vježbi vidjeli smo kako bi to funkcioniralo.  U slučaju da moramo zvati i susjede iz Slovenije, vidjeli smo kakvom opremom oni raspolažu te da nam mogu u svakom trenutku pomoći – kazao je uputivši zahvalu svima koji su sudjelovali i pokazali stručno znanje da vježba uspije.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da se osim obučenosti i uvježbanosti zagorskih službi i opreme s kojom raspolažu vidjela oprema s kojom raspolažu službe iz Slovenije, pa istaknuo razlike.

– Postoje neke razlike u službi, oni u svojim interventnim vatrogasnim postrojbama imaju dio koji je vezan za visine, dok mi tu imamo Gorsku službu za spašavanje. Vidjeli smo neku opremu koju oni na vatrogasnim vozilima imaju, a mi nemamo. Jedan dan te opreme pokušat ćemo nabaviti i kroz ovaj projekt. Čitava vježba snimana je dronom i sve ćemo te snimke dodatno analizirati. Svi ravnatelji i zapovjednici su pratili svaki korak koji su njihove službe radile. Kroz određeno vrijeme pregledat ćemo snimku i onda napraviti još jednu analizu same vježbe da vidimo gdje eventualno griješili, gdje smo mogli biti brži i učinkovitiji. Zaključno možemo reći da smo ponovno pokazali da imamo izuzetno dobro opremljene i obučene naše hitne službe. Na nama u Županiji, koji vodimo i Stožer civilne zaštite, meni kao županu koji u kriznim situacijama zapovijedam sa svim tim službama da samoopremljenost dovedemo na razinu njihove motiviranosti i obučenosti, a onda će i naši građani na našem području biti sigurni – poručio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba