VRIJEME OŽIVLJAVANJA: Veliki povratak liturgije na vrhu očurskog brijega - u sklopu proslave Dana općine čeka vas nesvakidašnji repertoar

NOVA PERSPEKTIVA POVIJESTI RADOBOJA: Ne propustite Stručno – znanstveni skup ‘Dan Očure’ i izložbu ‘Sveci s bregov’

Objavljeno: 06.10.2022. Marta Čaržavec

Stručno – znanstveni skup popraćen izložbom jedinstveni je projekt Muzeja Radboa, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Općine Radoboj uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Krapinsko – zagorske županije koji za cilj ima da znanstvenoj, stručnoj, a posebice široj javnosti prezentira vrijednost kapele sv. Jakoba i njenog okolišu na Očuri koja se nalazi u naselju Gorjani Sutinski.

O projektu

Putem znanstvenih i stručnih izlaganja koja će se odvijati u Muzeju Radboa, kroz radionicu za širu javnost i putem izložbe popraćene katalogom, dokumentirat će se prikupljena i obrađena građa te se na taj način sačuvati za budućnost, ali i potaknuti oživljavanje i očuvanje ovoga zanemarenog sakralnog objekta i njegova potencijalnog kulturnog krajolika koji svojom vrijednošću i značenjem nadilaze lokalne okvire. Izložba “Sveci s bregov” biti će smještena u samoj crkvi, a predstavit će se 12 restauriranih skulptura koje su nekad bile dio bogatog baroknog inventara crkve sv. Jakoba.

U projektu sudjeluju i Konzervatorski odjel u Krapini i Općina Radoboj, uz pokroviteljstvo Krapinsko – zagorske županije i Ministarstva kulture i medija, dok organizacijski tim čini mr. art. Zvjezdana Jembrih s Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Lana Križaj, pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode Grada Zagreba, mag. hist. Ivana Hazulin ujedno i ravnateljica Muzeja Radboa u Radoboju, mag. art. Ana Božičević s Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Danko Šourek s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja Grada Pregrade.

Općinski načelnik Anđelko Topolovec ovu je cjelokupnu manifestaciju okarakterizirao kao jednu od najbitnijih na području Radoboja.

– Restauracija 15-ak svetaca u našoj kapeli je jedan od najvrednijih projekata koje provodi naš Muzej u koleraciji s ALU. Ta kapela konačno će dobiti izgled kakav zaslužuje, a stručno-znanstveni skup pružit će mogućnost uvida u zanimljivosti s našom kapelom i zasigurno će svatko od vas moći pronaći zanimljive sugovornike. Predavači su uvaženi znanstvenici i stručnjaci interdisciplinarnih područja, s ključnih znanstvenih i umjetničkih institucija RH, a za izlaganja na znanstveno – stručnom skupu pobrinut će se 17 izlagača koji se niz godina bave različitim temama vezanim za kapelu sv. Jakoba i očurski kraj – kazao je Topolovec ne skrivajući oduševljenje realizacijom ovog projekta.

Hazulin se nadovezala kazavši kako je crkva sv. Jakoba zaštićeno kulturno dobro, pa podsjetila da se pri Ministarstvu kulture i medija vodi doznakom 2230…

– Radi se o gotičkoj građevini, a stvar je u tome da se radi o crkvi koja je bila barokizirana u 18. stoljeću međutim stradala je u I. i II. svjetskom ratu pa je cilj cjelokupnog programa da se barem jedan dio tih skulptura prikaže javnosti i da se krene s revitalizacijom te crkve koja je bitna i na nacionalnoj razini. Interes za održavanje ovakvog jedinstvenog skupa krenuo je još 2020. godine kada smo imali predavanje profesorice Jembrih upravo bazirano na ovim temama – rekla je Hazulin.

Razgranato i autentično

Jembrih je crkvu sv. Jakoba opisala kao sveto mjesto staro 500 godina za kojeg malo tko zna, no došlo je vrijeme za promjene.

– Uske su staze do njega, čak je i stara rimska cesta, ako ćemo to i dokazati, spajala dva pejzaža – onaj s lepoglavske, varaždinske strane i ovaj s krapinske, južne strane. Nekada je to bilo važno mjesto, danas je na rubu zaborava, ono je već više od 70 godina u nastojanju da ne propadne, preživljava, ali došlo je vrijeme za oživljavanje. Radni naslov ovog projekta je ˝Sveci s bregov˝. Zašto radni? Projekt je živo tkivo, on traje u suradnji, interakciji i interdisciplinarnosti. Po interdisciplinarnost mislim na suradnju, međusobno osluškivanje, učenje i zajednički rast. Katalog je naslovljen sa ˝SOS za svece˝ što je apel, poziv upomoć, a što to znači u praksi? Kapela sv. Jakoba već više vremena zjapi prazna. U njoj je nekada bio bogat inventar, barokni oltari sa središnjim kipom Majke božje očurske, no danas je od toga sačuvano oko deset posto. Zavjetni kip Majke božje pohranjena je u Muzeju za umjetnost i obrt pa i unatoč potresima i situacijama u Zagrebu, on je na sigurnom. Kroz ovaj projekt došlo je do ideje izrade njene kopije koja bi se postavila u kapelu i time bi joj se vratio liturgijski značaj – otkrila je Jembrih i dodala kako je cijeli projekt razgranat, a krasi ga autentičnost.


Prapovijesne nekropole pod tumulima, s lokaliteta Podstenje na Maloj gori na području Radoboj prva je otkrivena i istraživana nekropola iz starijega željeznog doba, s područja kontinentalne Hrvatske, a ujedno je i prvo arheološko nalazište iz sjeverozapadne Hrvatske koje se spominje u znanstvenim publikacijama Austrijske akademije znanosti već od 1850. godine koja je cijelo istraživanje i financirala.

Očura i restauracija

Špoljar je istaknuo kako je na području Radoboja još iz vremena prije Rimljana i Kelta nekoliko lokaliteta smještenih na izrazito visokim položajima od naselja Plat iz ranog brončanog doba preko naselja iznad Strahinja Radobojskog do najvišeg naselja, naselja na Hajdinem zerne koja se nalazi na čak 738 metara nadmorske visine i time je jedno od najviših naselja uopće u Hrvatskoj.

– Imamo i Podstenje koje je izrazito važno i koje se istraživalo u 19. stoljeću, a onda ponovno zadnjih godina. U 2013. godini smo radili prvo arheološko rekognosticiranje, pregled čitave Općine, a taj je projekt financirala sama Općina. Istraživanja se nastavljaju, Radoboj privlači sve veći broj zaljubljenika u povijest, kulturna dobra i arheologiju, ali i znanstvenika. Nedavno su u Radoboju bili stručnjaci iz UK-a sa Sveučilišta u Londonu i Oxfordu i veseli nas buduća suradnja, ali i veći broj dolazaka svjetskih znanstvenika i studenata. Područje Očure iznimno je važno. Riječ je o području koje predstavlja prijevoj Zagorja s jedne strane i Podravine s druge strane kojim su ljudi stoljećima prelazili.

Božičević posebno je istaknula restauratorski pristup koji se provodio na način da su se skulpture konzervirale što znači da nisu obnovljene.

– Sačuvano je 12-ak skulptura i nešto arhitekture. Ono što treba napomenuti je da su skulpture samo konzervirane, nisu pozlaćene, posrebrene već je njihovo daljnje propadanje zaustavljeno. Osim što će se vidjeti konzervirane skulpture, u okviru diplomskih radova i prakse, moći će se vidjeti i ranije spomenuta kopija gotičke bogorodice. Dvije skulpture nisu restaurirane u našem odsjeku i imaju drugačiji pristup što znači da nemamo jedinstvo svih skulptura, ali pozivam sve da dođu i vide – rekla je Božičević.

Program

Stručno – znanstveni skup ‘Dan Očure’ i izložba ‘Sveci s bregov’ održati će se u sklopu manifestacije Dana Općine Radoboj koji će se u Muzeju Radboa održati 20. i 21. listopada 2022., a izložba će biti postavljena i otvorena 20. listopada u crkvi sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim. Interdisciplinarnost projektnih aktivnosti će također biti zastupljena u pedagoškoj djelatnosti pa će se realizirati i vrlo zanimljiva radionica za djecu, mlade i širu javnost pod nazivom ‘Pozlati svoga sveca’ kojom će se mlađim naraštajima nastojati približiti konzervatorsko-restauratorski radova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba