Imunolog Mladen Merćep otkrio detalje u dnevnoj informativnoj emisiji Nove TV

U Hrvatskoj će se proizvoditi stanice za ubijanje raka, s ciljem osiguravanja terapije onkološkim pacijentima kojima drugi oblici liječenja ne pomažu

Objavljeno: 05.10.2022. zagorjeinternational

U zagrebačkom KBC-u se primjenjuje jedna od metoda za liječenje velikostaničnog limfoma, s ciljem osiguravanja terapije svim onkološkim pacijentima kojima drugi oblici liječenja više ne pomažu, a liječnici i znanstvenici u Hrvatskoj tako planiraju onkološkim pacijentima pružiti novu nadu u procesu liječenja, kako ne bi morali ići izvan granica Hrvatske.

Ipak, sve to košta, no potencijalno rješenje je za Dnevnik Nove TV otkrio imunolog DB Srebrnjak Mladen Merćep.

– Rješenje se krije u proizvodnji stanica koje bi uništavale rak, odnosno u četiri modela stanične terapije. Dobitak za pacijente i za društvo bi bio velik. Djeca, ali i odrasli bi dobili pristup najsuvremenijim metodama stanične imunoterapije i oblicima liječenja koji trenutno nisu dostupni komercijalno nigdje i razvili bi nove metode – rekao je imunolog i dodao da se staničnom terapijom planira korištenje treće generacije vektora i očekuje potpuni nestanak bolesti te da bi učestalost relapsa naročito kod djece bio veliki ili potpun. 

Što se tiče bolesti koje bi se mogle liječiti na taj način, odgovorio je da trenutno tako liječe maligne bolesti krvnog sustava i velikostanični limfom kod odraslih, ali da su potrebe daleko veće. 

– U svijetu se rade pokusi i za liječenje hematoloških i tumora dojke, debelog crijeva, pluća – dodaje. 

Za realizaciju projekta koji bi stajao oko 2, 5 milijuna eura, ističe, potrebno je nabaviti opremu i kemikalije, a dodao je i da su u projekt uključeni svi.

– Nadamo se da ćemo imati potporu Ministarstva zdravstva. Proizvodnja će biti organizirana u KBC-u Sestre Milosrdnice, jer imaju adekvatan prostor, a prvi pacijenti bi trebali dobiti prvi lijek od 10 do 12 mjeseci nakon što prikupimo dovoljno sredstava za kupovinu opreme – rekao je Merćep za Dnevnik Nove TV

Podrška Ministarstva također ne bi trebala izostati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter