STIŽE SPEKTAKL: Ovog vikenda na obroncima Strahinjčice natjecanje u preciznom slijetanju parajedrilicom “Croatian national ACC Radoboj Open 2022 & PGAEC Croatia“

“Očekuje se 50 – 60 natjecatelja iz Europe i svijeta, naše je letalište poznato jer je vrlo pogodno za natjecanje u točnosti”

Objavljeno: 05.10.2022. zagorjeinternational

Radoboj ovog vikenda postaje središte sportskog događanja – od petka do nedjelje, u organizaciji radobojskog Kluba padobranskog jedrenja “Jastreb“ održat će se “Croatian national ACC Radoboj Open 2022 & PGAEC Croatia“.

Kako nam je otkrio predsjednik kluba Darko Potočki, radi se o međunarodnom FAI natjecanje u preciznom slijetanju, koje je ujedno i državno prvenstvo Hrvatske u preciznom slijetanju parajedrilicom te predzadnje kolo Europskog cupa gdje se odabire reprezentacija.

– Očekujemo 50 – 60 natjecatelja iz Europe i svijeta. Zasad imamo prijavljeno oko 48 natjecatelja iz 16-ak zemalja. Najviše imamo prijavljenih natjecatelja iz Hrvatske, no imamo prijavljene natjecatelje i iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Srbije, Kanade, Francuske, Rumunjske, Češke, Španjolske, SAD-a i Albanije – rekao je Potočki, dodavši da se dosad svake godine okupilo dosta natjecatelja.

Moglo bi se reći da je održavanje ovog natjecanja u Radoboju postalo tradicionalno jer Radoboj je domaćin natjecanja od 2012. godine. Održava se na vrlo poznatom letalištu u Hrvatskoj “Malogorski“, koje je, zbog brzine dolaska na uzletište, posebno pogodno za natjecanje u točnosti.

– U petak, 7. listopada, održat će se trening, a u subotu, 8. listopada će se, s početkom u 9 sati održati ceremonija otvorenja, a zatim od 10 do 16 sati natjecanje. Privremeni rezultati bit će poznati u 17 sati, a s početkom u 18 sati počet će party. U nedjelju natjecatelje očekuje isti raspored kao i u subotu. Podjela nagrada i ceremonija zatvaranja očekuje se s početkom u 19 sati, no cijeli raspored zapravo ovisi o vremenskim prilikama, tako da će se to možda mijenjati na licu mjesta – kazao je Potočki.

Radi se o sportu koji jako ovisi o vjetru, a nas je zanimalo koliko je padobransko jedrenje financijski zahtjevan sport.

– Potrebno je završiti tečaj koji košta oko 1000 eura. Rabljena oprema se može nabaviti za 1000 do 1500 eura. Ako kupujete novu opremu, onda vozite ‘auto u autu’, no za početak se kupuje rabljena oprema. Bavite se time kroz čitavu godinu, nema stanke – rekao nam je predsjednik kluba, koji nam je otkrio i koliko često održavaju treninge.

-To je više individualni sport. Najviše ovisi o vremenskim prilikama i vremenu sportaša, odnosno koliko sportaš ima slobodnog vremena. Kao i za sve, potrebna je ljubav – zaključio je Potočki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba