U Sloveniji je na snagu stupio novi zakon

Brak je zajednica dviju osoba bez obzira na spol, gej parovi od sada mogu posvajati djecu

Objavljeno: 05.10.2022. zagorjeinternational

Slovenski državni zbor je s 48 glasova za i 29 protiv jučer usvojio izmjene Obiteljskog zakona kojima se propisuje da je brak životna zajednica dviju osoba, prenijela je slovenska novinska agencija STA. Time je ozakonjeno pravo istospolnih parova za posvajanje djece pod jednakim uvjetima kao i supružnicima.

Dosadašnja regulativa prema kojoj brak mogu sklopiti samo osobe različitog spola, a istospolni partneri u formalnoj zajednici ne mogu zajednički posvojiti dijete, nije u skladu s ustavnom zabranom diskriminacije. Ustavni sud stoga je naložio parlamentu da u roku od šest mjeseci otkloni neustavnost.

Slovenska vlada je, predlažući izmjene, istaknula navode Ustavnog suda da se takva diskriminacija ne može opravdati tradicionalnim značenjem braka kao zajednice muža i žene, niti posebnom zaštitom obitelji. Odlukom se ne umanjuje važnost institucije tradicionalnog braka kao životne zajednice muža i žene niti se mijenjaju uvjeti ni posljedice sklapanja braka između osoba različitog spola.

– To samo znači da od sada osim heteroseksualnih partnera brak mogu sklopiti i istospolni partneri – navela je vlada.

U EU zajedničko posvajanje djece za istospolne parove reguliralo je do sada 13 država članica, a to su Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg, Malta, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Švedska.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba