Općina Bednja u važnom projektu borbe protiv klizišta

“Kroz planiranje namjene zemljišta mogle bi se spriječiti razorne štete na prometnicama i objektima”

Objavljeno: 04.10.2022. AB

Primjenom inovativne tehnologije i istraživanjima nastoji se stati na kraj klizištima koja predstavljaju opasnost za ljude, promet i infrastrukturu te izazivaju velike štete. Radi se o projektu na kojem, zajedno s ostalim partnerima, sudjeluje i Općina Bednja koja se na svom području također bori protiv klizišta. S obzirom na to da su razorni potresi koji su pogodili i dijelove Hrvatskog zagorja dodatno potaknuli eroziju tla, aktivirana su nova klizišta, zbog čega Općina Bednja stavlja još veći naglasak na njihovu sanaciju.

Karta podložnosti

Kroz projekt “Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije” na kojem uz Općinu Bednja sudjeluju i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Varaždinska i Istarska županija te gradovi Zagreb i Lepoglava želi se izraditi karta podložnosti za planiranje namjene zemljišta na regionalnoj i lokalnoj razini.
Kroz planiranje namjene zemljišta mogle bi se spriječiti razorne štete na prometnicama i objektima, naglašeno je u ponedjeljak na osmom okruglom stolu na kojem je sudjelovao i načelnik Općine Bednja Damir Poljak.
– S obzirom na to da se Općina Bednja nalazi na prostoru na kojem je aktivan velik broj klizišta i da redovito ulažemo u njihovu sanaciju, ovakvi i slični projekti koji naglašavaju korištenje inovativne tehnologije i istraživanja izuzetno su bitni. Uspješnim planiranjem namjene zemljišta, općine i gradovi koji se bore protiv problema klizišta i ulažu velika sredstva za njihovu sanaciju mogli bi ubuduće spriječiti štete – naglasio je načelnik Poljak.
Klizišta su inače jedan od najvećih problema bednjanskog područja i predstavljaju opasnost za ljude, promet i infrastrukturu te izazivaju velike štete zbog čega Općina Bednja u proteklih nekoliko godina ulaže značajna sredstva u njihovu sanaciju.

Digitalni model terena

Ciljevi projekta su izraditi optimalan digitalni model terena bez vegetacije koji odražava morfologiju klizišta te razliku između dijelova terena s klizištima i dijelova terena bez klizišta, izraditi pouzdanu kartu podložnosti na klizanje te karte koje prikazuju informacije o klizištima prema potrebama sustava prostornog uređenja u Republici Hrvatskoj.
Pilot područje obuhvaćat će 20 četvornih kilometara na području Općine Bednja, Grada Lepoglave, Grada Buzeta u Istarskoj županiji te podsljemenske zone u Gradu Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter