NAJVESELIJI U GODINI: U Krapini otvoren još jedan ‘Dječji tjedan’

‘LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA’: Grad preplavili dječji smijeh, igra, ali i vrlo važne poruke  

Objavljeno: 03.10.2022. Vanja Hozmec

Započeo je još jedan ‘Dječji tjedan’ u Krapinsko – zagorskoj županiji, a svečano otvorenje bilo je u krapinskom Parku Matice hrvatske gdje se okupilo mnoštvo mališana iz krapinskih osnovnih škola, ali i iz nekoliko dječjih vrtića. 

Dožupanica Jasna Petek rekla istaknula je da je svake godine prvi tjedan u listopadu ‘dječji tjedan’ i to je tjedan kada se s većom pažnjom pristupa onome što govori Konvencija o pravima djeteta. Također, dodala je da ovogodišnji ‘Dječji tjedan’ djeluje pod motom ‘Ljubav djeci prije svega’. 

365 dana u godini

– Županija u svom radu 365 dana u godini ima taj moto pred sobom jer sve što radimo, radimo za djecu i s djecom, a preko 50 posto proračuna županije izdvaja se upravo za potrebe djece. Mi, donositelji odluka, moramo voditi računa o djeci i njihovim pravima trebamo voditi računa u svakom danu svog djelovanja. Moram reći da smo mi u županiji s velikom ljubavlju pripremali ovaj ‘Dječji tjedan’, a posebno moram zahvaliti pročelnici Martini Gregurović Šanjug koja je sa svojim timom osmislila brojne sadržaje za djecu koji će ovaj tjedan na području županije – rekla je Petek. 

Kako je istaknula, ciljevi obilježavanja dječjeg tjedna su svake godine isti, a to su važnost poštivanja Konvencije o pravima djeteta, ponajprije poštivanje i zaštita dječjih prava, ali i usmjeravanje pažnje na ostvarivanje svih onih prava i potreba koje su vezane za dobrobit i zdravo odrastanje djeteta. 

– U ‘Dječjem tjednu’ će društva ‘Naša djeca’ u našim općinama i gradovima organizirati brojne aktivnosti za djecu i s djecom, a iste će organizirati i odgojno-obrazovne ustanove, ali i naše zdravstvene ustanove. Posebno želimo potaknuti i istaknuti volonterski rad, bilo odraslih, ali i djece koja djeluju u svojoj društvenoj lokalnoj zajednici – dodala je Petek. 

U sklopu ‘Dječjeg tjedna’ pripremljene su i ‘online’ dječje predstave, predstava ‘Plačko’ za djecu nižih razreda osnovnih škola, ali i predstavu ‘Huligan’ za djecu viših razreda, a poveznice će biti dostupne cijeli tjedan svim roditeljima, skrbnicima te odgojno-obrazovnim institucijama. Nadalje, održat će se i ‘dan bez ocjena u školama’, a kako je otkrila Petek, na inicijativu su se odazvale skoro sve škole s područja županije. 

– Imperativ za pokretanje ovog dana bez ocjena je to da djeci poručimo da ne učimo za ocjenu, nego da učimo za znanje, vještine, iskustva i da nam nije toliko bitna ocjena koliko nam je bitno koliko ćemo svoja znanja i vještine u životu moći upotrijebiti – ispričala je Petek i dodala i da će Županija do kraja tjedna raspisati i Javni poziv za participativni dječji proračun.

U sklopu ‘Dječjeg tjedna’ održat će se i konferencija ‘Rana intervencija u djetinjstvu’, u četvrtak će se održati sastanak dječjih načelnika i gradonačelnika, a u petak će se održati stručni skup na temu ‘Zaštita prava djece u digitalnom okruženju’. 

– Sve ono što radimo i sve ove poruke koje su nam djeca danas ovdje rekla, moramo ih čuti i u svojem radu i donošenju odluka bili vođeni tim porukama, a sve s ciljem da nam djeca odrastaju sretnije, sigurnije, zdravije i zadovoljnije – poručila je Petek. 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je da se i u Gradu trude koliko mogu da se za djecu stvore što bolji i što jednakiji uvjeti za život. 

– U proteklih nekoliko godina smo značajna sredstva uložili u uređenje igrališta, ulagalo se u gradski vrtić, uređenja okoliša i naravno, uvijek se trudimo za bolje uvjete za budućnost. Naravno da se uvijek treba bolje i više, ali moramo biti i svjesni proračunskih mogućnosti koje su takve kakve jesu i da, ako se uzme da od općih prihoda koji su negdje oko 27 milijuna kuna, negdje oko pet milijuna kuna ulažemo za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima što gradskim, što privatnim. Ako tome pridodamo ulaganje za poboljšanje uvjeta u našim osnovnim školama kojima smo osnivač tu su i problemi vezani za sigurnost pa smo dosta ograničeni, ali osim toga, važno je spomenuti da se sredstva ulažu, ali ne možda direktno. Obnovljeno je kino, puno se ulaže u Pučko otvoreno učilište, u knjižnicu, ali i druge segmente koje čine život jednog mjesta – rekao je gradonačelnik Gregurović. 

Igra 

Župan Željko Kolar rekao je da su sve aktivnosti u sklopu ‘Dječjeg tjedna’ nešto čime se u Županiji rukovode cijelu godinu. 

– Ovo ne radimo zato što moramo nego zato što vjerujemo. Ne radimo to zbog priznanja već zbog ciljeva koje smo si postavili, a vezani su uz djecu. Poruke koji oni šalju su izuzetno bitne zbog tog odrastanja u različitim uvjetima. Ona djeca koja su možda i povučenija u ovakvim prilikama šalju jednu poruku. Izuzetno je bitno da odrasli te poruke pročitaju i da reagiramo. Ovo će biti najveseliji tjedan na području Krapinsko – zagorske županije. Djeca će osjetiti da smo tu, da ih se sluša i naravno, mi odrasli moramo napraviti ono što oni žele, a to je da se igramo, da budemo veseli i sretni, a njima omogućiti isto – poručio je na kraju župan.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter