Središnji dio četverodnevne tradicionalne vjerske, kulturne i zabavne manifestacije, uz vjerski program, bio je Remečki sejem

KUD Remetinec još jednom pokazao kako se čuva tradicija kroz manifestaciju Čiselsko proščenje

Objavljeno: 03.10.2022. zagorjeinternational

Jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja, Čiselsko proščenje v Remetincu i ove je godine okupilo sve generacije, a glavni organizator, KUD Remetinec ponovno je pokazao kako se čuva tradicija. Iako je i ove godine održana u nešto smanjenom obliku, u programu je bilo ponešto za svakoga, a središnji dio četverodnevne tradicionalne vjerske, kulturne i zabavne manifestacije, uz vjerski program, bio je Remečki sejem koji je okupio brojne OPG-ove.

Čiselsko proščenje v Remetincu, koje se odvija uz štovanje Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice, Majke Božje Čiselske, zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji postalo je nezaobilazna manifestacija novomarofskog kraja što je potvrdio i gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Mještani Remetinca tradicionalno su vezani uz crkvu i u velikom broju pohode samo proštenje. Značaj Remetinca je dalekosežan u povijest, a pogotovo naše remečke crkve koja je unazad 15 godina obnovljena sredstvima Ministarstva kulture i Grada Novog Marofa. Radi se o jednom kulturnom spomeniku – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Na vjersku se svečanost svake godine veže i zabavni program, pa je tako subotnji dio programa, nakon svete mise koju je predvodio velečasni Anđelko Cindori iz župe Gospe Brze pomoći iz Slavonskog Broda, nastavljen nastupom stand up komičara Vlatka Štampara te koncertom Begina. U nedjelju je pak, nakon župne svete mise koju je predvodio velečasni Josip Pavlek, otvoren je Remečki sejem koji je i ove godine okupio velik broj lokalnih OPG-ova i ponovno potvrdio da je odličan spoj tradicije i domaćih proizvoda.

– Ovo je kombinacija i vjerskog i društvenog. Nekad su se tu na trgu držali govori i održavao se i tradicionalni sajam te smo tradiciju nedjeljnog sajma održali sve do danas. Drago mi je što su se ti običaji i tradicija očuvali. Nažalost, korona je donijela svoje i najviše je štete napravila upravo kulturno – umjetničkim društvima koja sad dosta teško funkcioniraju, tako da se nadamo da će se KUD-ovi u budućem vremenu oporaviti, zanoviti članstvo i smoći snage te prisustvovati budućim smotrama i gostovanjima – poručio je Jenkač.

Subotnji dio vjerskog programa dodatno su upotpunili članovi Kulturno-umjetničkog društva Remetinec koji su već tradicionalno, uz svetu misu pjevali, a iako je pandemija koronavirusa negativno utjecala na njihov rad i broj članova, prema riječima predsjednice KUD-a Nade Puškadije, i dalje se trude tradiciju održavati živom.

– I ove godine tradicionalno smo pripremili Remečki sejem koji je okupio 25 izlagača iz naše okolice. To je prilika da se prezentiraju njihovi proizvodi, kao i radovi raznih naših prijateljskih udruga. I naša sekcija rukotvorina predstavila je radove naših vrijednih žena – rekla je Puškadija.

Uz KUD Remetinec, organizator Čiselskog proščenja je Turistička zajednica Novog Marofa, a direktorica Turističkog ureda Renata Horvatić pohvalila je KUD koji i dalje čuva tradiciju i stare običaje.

– Čiselsko proščenje nakon dvije pandemijske godine ipak ide u nekom svom starom smjeru. Možda je ove godine nešto manje bogato nego u pretpandemijskima, ali se i dalje održava tradicija ovog kraja što je i najvažnije. To je jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja koja je na ponos Remetincu i cijelom ovom kraju – naglasila je Horvatić.

Nakon Sejma kojeg je otvorio gradonačelnik Jenkač, održana je svečana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio prečasni monsinjor Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba