HPD Radoboj u osvajanju jedne od najljepših planina Slavonije

˝Nakon gotovo dva mjeseca pauze, vratili smo se pohodima˝

Objavljeno: 02.10.2022.

Nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima glavno su obilježje Slavonije. Iz tih ravnica diže se jedna od najljepših planina – Papuk, a na njeno osvajanje u subotu su krenuli planinari HPD-a Radoboj.

– Park prirode Papuk obuhvaća prostorno najveći dio planine Papuk, te djelomično Krndije generalnog pružanja SZ-JI. Prostire se na površini od 336 km2 (33 600 ha), a nalazi se administrativno na području dviju županija, Požeško – slavonske i Virovitičko – podravske. Planine Papuk i Krndija pripadaju slavonskom gorju koje ima središnji geografski položaj u panonskom, nizinskom prostoru Slavonije. Iako slavonska gorja nisu viša od 1000 metara, njihova je prisutnost u krajobrazu vrlo uočljiva, budući da su okolne aluvijalne ravnice na oko 100 metara nadmorske visine, a obronci gorja u prosjeku su samo 100 metara iznad ravnica. Gorja su izrazito šumske površine, pa ih i to razlikuje i razdvaja od okolnog krajobraza, te su najmarkantnija značajka reljefa istočne Hrvatske. Izvorne šume su dobro očuvane, a posebno su vrijedne šume panonske bukve i jele u višim predjelima – riječi su kojima se opisuje Park prirode Papuk, od kojih su neka područja posebno zaštićena, a to su: geološki spomenik prirode Rupnica, park šuma Jankovac, posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta, spomenik prirode Stanište tise, posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak.

– Nakon gotovo dva mjeseca pauze, vratili smo se pohodima. Ono što nas posebno veseli jest da na svakom pohodu imamo sve više i više djece i novih lica. Hvala našim lokalnim vodičima Željku Hiršmanu te Željku Sajferdu – stoji u objavi radobojskoj HPD-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba