[FOTO I VIDEO] U Stubičkim Toplicama otvorena 13. Dječja likovna kolonija i prvi turnir u disc golfu u Hrvatskom zagorju – “Stonehill Open“

“Stubaki su dobili jednu jedinstvenu priču u Zagorju koja je rijetka i u Hrvatskoj“

Objavljeno: 01.10.2022. Valentina Cigula

U Stubičkim Toplicama u subotu je kod planinarske kućice Kamenjak po prvi puta u Hrvatskom zagorju otvoren dvodnevni turnir u disc golfu – Stonehill Open.

Radi se o sportu koji je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku, što igrači u ovom sportu bacaju posebno dizajnirane leteće diskove koje trebaju ubaciti u disc golf koš. Kroz dva dana igrat će se ukupno tri runde, a svaka se sastoji od 18 staza. Stonehill Open turnir ulazi u sustav bodovanja za Hrvatsku disc golf ligu.

Kako je pojasnio predsjednik Udruge kluba disc golfa Stubaki Anđelko Zrinski na turniru sudjeluje 40-ak igrača iz Hrvatske, ali i susjedne Srbije te Crne Gore, pa je tako turnir internacionalni.

– Ove godine bili smo u Sloveniji. Svagdje nešto naučimo, a to nastojimo primijeniti i kod nas. U ovom sportu mogu sudjelovati svi. Šalimo se da je to najbolji sport za kojeg nitko ne zna – rekao je Zrinski.

Oduševljenje što se ovakav turnir održava u Stubičkim Toplicama nije krio ni načelnik Josip Beljak jer kako kaže radi se o sportu koji je dosta raširen u svijetu, pogotovo u skandinavskim zemljama, Španjolskoj, Portugalu te u Americi, a u Hrvatskoj još uvijek nije toliko razvijen.

– Inicijativa je došla od dečki iz Stubaka koji su prije godinu i pol upoznali nas s idejom. Gospodin Dinko Šimec iz Varaždina veoma je zaslužan za sve ovo, budući da je on jedini u Hrvatskoj koji se bavi probicima ovog sporta. Pregledali su teren i zaključili da je pozicija odlična. Tada smo krenuli u realizaciju. Stavili smo u proračun za ovu godinu, napravili smo i uredili stazu. Pomogli su i dečki koji su u međuvremenu osnovali Disc klub Stubaki. Zahvaljujem im na ovakvom trudu i uređenju staze, na entuzijazmu koji je prisutan kod svih njih. Stubaki su dobili jednu jedinstvenu priču u Zagorju, koja je rijetka u Hrvatskoj – kazao je Beljak, dodavši:

-Na takve turnire se odaziva mnogo igrača iz europskih zemalja, a i puno šire. Želja nam je iduće godine napraviti jedan veći internacionalni turnir na kojem bi okupili oko dvjestotinjak igrača. Možemo se pohvaliti da je prvi, ali budući da su došle kolege iz Beograda, da je internacionalni – rekao je, dodavši da se nada da će sudionici uživati u Stubičkim Toplicama kroz ova dva dana te sa sobom ponijeti lijepe dojmove koje će prenijeti drugima.

-Omogućeno je praćenje turnira putem društvenih mreža, pa ga tako mogu pratiti i oni koji se ovim sportom bave u čitavom svijetu, što je još jedna dobra reklama za Stubake. Mislim da postoje temelji za jedan dobar nastavak u idućoj godini – poručio je Beljak.

Jedna od sudionica turnira je Tijana Šotić koja dolazi iz Beograda koja je istaknula da je odlučila doći na turnir jer voli doći u Hrvatsku i ostale države u regiji.

-Tu smo zbog druženja, volimo pružiti podršku kad god netko organizira turnir i naravno zbog igre. Ovim sportom bavim se amaterski od 2019. godine. Ne bavim se njime profesionalno, no to je sporedno jer najvažnije je ipak druženje. Ove sam godine sudjelovala na 11 turnira, najviše u Srbiji. Bili smo i u Sloveniji. Ovaj sport je sjajan upravo zbog putovanja – rekla je Šotić.

Veselo i razigrano

Kao uvod u Dječji tjedan, po 13. put, u organizaciji Društva “Naša djeca” Stubičke Toplice u suradnji s Udrugom veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” te pod pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice otvorena je Dječja likovna kolonija Stubaki 2022.

Kako je otkrila predsjednica DND-a Stubičke Toplice Monika Barić na koloniji je uvijek veselo te se okupi mnoštvo djece.

– Kod nas je uvijek razigrano i šareno. Danas imamo pastele, kartone i puno dobre volje. Držimo se motiva našeg kraja, tako da će i danas vladati motivi Stubičkih Toplica, ali u različitim tehnikama, odnosno u tehnici pastela, ali s dječjim dodacima. Ti će motivi lijepo oživjeti na njihovim radovima – rekla je Barić, dodajući da na koloniji sudjeluju Društva Naša djeca s područja županije.

-Djeca su od vrtićke dobi pa sve do srednjoškolaca. Radove koji nastanu na koloniji, djeca ne nose sa sobom kući, već mi svake godine pokušavamo nešto napraviti s njima. Primjerice, prije dvije godine, od njihovih radova je nastao kalendar. Ove godine još uvijek nismo sigurni što ćemo napraviti, ali radove ćemo spremiti i ukomponirati u nešto novo – pojasnila je.

Očuvanje tradicije

Na likovnoj koloniji, sudjeluju i djeca iz DND-a Sveti Križ Začretje, točnije četvero djece u dobi od deset godina, a jedna od volonterki DND-a Sveti Križ Začretje Ivana Junković rekla je da je vidljivo kako djeca u današnje vrijeme nisu baš sklona međusobnom druženju, stoga su ovakva događanja odlična.

– Uvijek ću biti ona koja ih inicira i koja će raditi sve što treba samo da im možemo ponuditi ovakav sadržaj. U Svetom Križu Začretju, godinama u prosincu organiziramo “Kinč moje babice“ gdje djecu poučavamo tradicijskim vještinama, podsjećamo ih na neke stare vrijednosti izrađivanja nakita – istaknula je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter