U SKLOPU DANA KAJKAVSKE RIJEČI: U Zlataru održano tradicionalno “Pajdaško sprehajanje“

“Dokle god odgajate djecu u duhu identiteta na neki ste način osigurali opstojnost“

Objavljeno: 01.10.2022. Valentina Cigula

U Zlataru je u subotu, u sklopu poznate manifestacije Dani kajkavske riječi održana tradicionalna etno – priredba “Pajdaško sprehajanje“ koje prikazuje tradicionalne zagorske običaje.

Ove godine je sudjelovalo devet kola te dvoje natjecatelja u kategoriji “pješaci“. Kako je otkrila gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek nažalost, dva kola su odustala zbog korone, no kako je istaknula ove je godine sudjelovalo više kola nego prijašnjih godina.

– Drago mi je da imamo konačno lijep dan bez kiše i da možemo održati ovo naše tradicionalno Pajdaško sprehajanje. Lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju. Vjerujem da ćemo se tako okupiti i sutra na Festivalu, a poslije i na programu završetka Dana kajkavskih riječi. Devet dana je iza nas, nažalost dosta je bilo kišnih dana, no sve smo uspjeli održati – rekla je Auguštan – Pentek.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića prenio je čestitke predsjednika na odličnoj organizaciji i bogatom programu kroz sve dane manifestacije.

– Predsjednik Milanović podupire sve napore lokalne i regionalne samouprave kako bi se sačuvala tradicija jer ona je identitet. Dokle god odgajate djecu u duhu identiteta na neki ste način osigurali opstojnost. Kao župan ponovit ću ono što sam rekao na otvaranju manifestacije, a to je da je ona u velikom dijelu posvećena mladima kroz likovne sadržaje i pjesmu. Djeca su ponovno prisutna večeras u Pajdaškom sprehajanju i to je najvažnije od svega. Tko ne poznaje i ne cijeni svoju prošlost i nije ništa iz nje naučio, nema ni budućnost. U Zlataru se to jako dobro radi. Ono što je jako važno jest to da prije svega, mi sami moramo cijenimo sebe i voditi brigu o našoj povijesti i kulturi, o onome što su ostavili naši roditelji, djedovi i bake. Na taj način svijetu pokazujemo tko smo i što smo – poručio je Kolar.

Nakon što su se svi sudionici predstavili, žiri u sastavu Martina Belina iz Turističke zajednice KZŽ, Đurđa Drašić iz Udruge žena Zlatar, Patricija Šarkanj iz Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja te Monika Švenda iz Grada Zlatara i Nevenka Gregurić kao predsjednica, imao je težak zadatak izabrati one najbolje. Svakoj je skupini odmah nakon predstavljanja na pozornici dodijeljena nagrada za sudjelovanje u iznosu od 1000 kuna u kategoriji kola te 500 kuna u kategoriji pješaka. Zlatni lampaš i novčanu nagradu u iznosu od 5000 kuna osvojilo je Kulturno umjetničko društvo Belec s prikazom “Peglanja gouske“. Nagradu im je uručio župan Kolar. Drugo mjesto osvojila je Područna škola iz Martinščine s prikazom “Od blata do zlata“. Nagradu od 4000 kuna uručila im je gradonačelnica Auguštan – Pentek, a treće mjesto osvojio je DND Grada Zlatara s prikazom “Božić“. Novčanu nagradu od 3000 kuna uručila im je predsjednica žirija Nevenka Gregurić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter