U Bednji započeo vrijedan europski projekt – promocija zdravlja i prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa

NAČELNIK POLJAK: Promicanjem zdravih navika i zaštitom zdravlja podići ćemo kvalitetu života

Objavljeno: 30.09.2022. zagorjeinternational

Promicanjem zdravih navika i važnosti očuvanja i zaštite zdravlja, Općina Bednja u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa Varaždin i Ivanec te Općinom Vinica podiže kvalitetu života svojih mještana, naglašeno je u petak na uvodnoj konferenciji projekta promocije zdravlja i prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa.

Riječ je o još jednom važnom europskom projektu koji će doprinijeti stjecanju zdravih životnih navika stanovnika općina Bednja i Vinica, s posebnim naglaskom na najmlađe mještane.

Zahvalivši partnerima, Općini Vinica i gradskim društvima Crvenog križa Varaždin i Ivanec, načelnik Bednje Damir Poljak poručio je kako će dobivena bespovratna sredstva usmjeriti na poboljšanje kvalitete zdravlja svih generacija, od najmlađih dobnih skupina do umirovljenika.

– S obzirom da je incidencija pomora od kardiovaskularnih bolesti izuzetno velika u našim općinama, cilj projekta je prevencija ovih bolesti kroz kvalitetnu edukaciju koja će omogućiti osvješćivanje o vlastitom zdravlju i posljedično, smanjenje smrtnosti – rekao je načelnik Poljak.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije 2017. godine na području Bednje 48 posto smrti bilo je uzrokovano bolestima krvožilnog sustava, zbog čega je Općina prepoznala važnost prevencije ovih bolesti kroz skretanje pažnje na važnost usvajanja zdravih navika.

Pretilost kod djece

Načelnik Vinice Branimir Štimec istaknuo je važnost projekta te izrazio zadovoljstvo što će se provoditi i u njihovoj općini.

-Ovime će naši mještani dobiti puno informacija o bolestima, a cilj nam je zaustaviti pretilost koja je svakim danom sve više aktualna. Kao nastavnik u školi, mogu reći da su i djeca danas sve više pretila te se nažalost sve manje bave aktivnostima zbog čega ovaj projekt ima veliki značaj za našu općinu i nadamo se da će polučiti jako dobre rezultate – rekao je Štimec.

Zabrinjavajući je i podatak da sve više ljudi, njih preko 70 posto zbog sjedilačkog načina života obolijeva od bolesti krvožilnog sustava, a upravo će to ovaj projekt nastojati spriječiti.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin provodit će radionice na temu bolesti krvožilnog sustava i dijabetesa te prevenciju pretilosti, objasnila je ravnateljica Sandra Mintas.

-Naše Društvo će na radionicama koje će biti organizirane u Vinici mjeriti tjelesnu težinu, krvni tlak, razinu glukoze i masnoće u krvi i za to ćemo pripremiti materijal o provođenju aktivnosti. Bit ćemo prisutni i na biciklijadama, konkretno u Vinici i to na način da ćemo pružati prvu pomoć, ako to bude potrebno – rekla je Mintas.

Da je doista riječ o hvalevrijednom projektu potvrdila je i Sanja Pajtak, v.d. ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

– Naše aktivnosti odnose se na sudjelovanje na radionicama o krvožilnom sustavu i prevenciji bolesti dijabetesa u Bednji. Sudjelovat ćemo na biciklijadama koje će se organizirati za djecu i mlade, pružati prvu pomoć ako bude potrebe za tim, a sudjelovat ćemo i na predavanjima o pretilosti gdje ćemo provoditi mjerenje krvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti prevencije tih bolesti i važnosti brige za zdravlje – rekla je Pajtak.

350.000 kuna

Osim spomenutih radionica i predavanja o čimbenicima pretilosti, dijabetesa, zdravoj i pravilnoj prehrani, zdravom doručku i slasticama, kroz projekt će se skretati pažnja i na važnost usvajanja zdravih životnih navika kroz provedbu sportskih manifestacija, biciklijade i radionice nordijskog hodanja. Napomenimo i kako je projekt “Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u općinama Bednja i Vinica” vrijedan gotovo 350.000 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Općina Bednja, partneri su Općina Vinica, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec i Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a trajat će 18 mjeseci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba