Od sutra nove cijene poštanskih usluga

HRVATSKA POŠTA: ˝Ovo povećanje ponajprije je vezano uz…˝

Objavljeno: 30.09.2022.

Rat, poskupljenja, energenti, poskupljenja i još malo poskupljenja, inflacija, poskupljenja, uvođenje eura, poskupljenja… Novost koja je danas objavljena na stranicama Hrvatske pošte naslovljena je kao ˝Nove cijene poštanskih usluga˝ ga lansira ponovno poskupljenje. Pa, iako je cijena i dalje među najnižima u Europskoj uniji, a u nastavku pročitajte o čemu se radi.

S 1. listopadom, dakle, od sutra, na snagu stupa novi cjenik poštanskih usluga u unutarnjem prometu. Slijedom odobrenja HAKOM-a, cijena usluge slanja pisma do 50 grama te razglednica i čestitaka iznosit će 3,55 kuna, odnosno 0,47 eura prema fiksnom tečaju konverzije što je povećanje od 25 lipa, odnosno 3 eurocenta.

Prosječna cijena slanja najjeftinije pismovne pošiljke u zemljama EU je 0,93 eura, a samo tri zemlje nude jeftiniju uslugu od Hrvatske – Bugarska, Cipar i Malta.

– Hrvatska pošta pristupila je ‘Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura’ čime se obvezala na transparentno poslovanje u procesu uvođenja eura, bez neopravdanog povećanja cijena. Ovo povećanje cijena ponajprije je vezano uz rast cijena energenata koji izravno utječe na rast operativnih troškova tvrtke. Troškovi goriva čine znatan dio troškova obavljanja osnovne djelatnosti, a porasli su čak 40 posto. Kako bi se u takvim uvjetima održala postojeća visoka kvaliteta usluge, Hrvatska pošta morala je korigirati cijene usluga – objašnjava Hrvatska pošta.

Uz uslugu slanja pisma mase do 50 grama vezana je i cijena dopunske usluge povratnica, koja od sutra također iznosi 3,55 kuna, odnosno 0,47 eura. Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, i cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 25 lipa, odnosno 3 eurocenta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter