Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopra si bi je se smejali˝

Znate kaj je ‘pera’? Nadomak Novog Marofa ona je prava turistička poslastica…

Objavljeno: 28.09.2022.

Nakon dvogodišnje pauze uvjetovane pandemijom, u Etno parku Gradišće u Madžarevu u subotu su održani ‘Dani pere’. Tradicionalna je to manifestacija koja je ove godine doživjela svoje deveto izdanje, a okuplja zaljubljenike u ovu slasticu koja se nekad spravljala u novomarofskom kraju pod organizatorskog palicom ‘Etno udruge Greben’. Vrijedni članovi Udruge prikazali su kako se pripremala starinska slastica ovoga kraja, a kao i svake godine, birala se najbolja pera koju su prijavljene natjecateljice ispekle i donijele na ocjenjivanje.

Na ovogodišnjem je natjecanju u pripremi pere sudjelovalo deset domaćica iz Mađareva i novomarofskoga kraja. Pripremile su dvije vrste pera: klasičnu i pere s dodacima, kao što su tikve, orasi i mlade koprive.

Pobjednice

Njihovo je umijeće ocjenjivala gastro komisija u kojoj su bili Ivan Tuk, zamjenik novomarofskog gradonačelnika, Renata Horvatić, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa, Ivana Perši Kušek, ravnateljica Kulturnog centra Ivan Rabuzin, Barica Galina, kuharica iz OŠ Novi Marof i Jelena Džepina, članica CTK Varaždin.

U klasičnoj kategoriji pobijedila je pera Biserke Mikulčić, a u kategoriji pere s dodacima komisiji je najbolja bila pera Draženke Topolovec iz Mađareva.

Posjetitelji su pere natjecateljica mogli isprobati nakon proglašenja, a tijekom cijele manifestacije bilo im je ponuđeno čak 25 različitih pera koje je ispekla članice ‘Etno udruge’ Greben Vesna Kremenić, čiji je pomoćnik uz krušnu peć bio Josip Vragović, također član Udruge.

Kao i ranijih, i ove su godine svoje pere na ocjenjivanje donijele samo domaćice, ”požalila” se predsjednica ‘Etno udruge Greben’, Valentina Česi.

– Naše su žene opet bile vrijedne, a znaju li muškarci pripremati peru, ni ovoga puta, nažalost, nismo doznali, stoga upućujemo poziv svim kuharima da se prijave za 10. ‘Dani pere’ koji će se održati iduće godine. Bilo bi lijepo da na jubilarnom izdanju manifestacije imamo i natjecatelje – kazala je Česi, a s njom se složio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Turizam

– Drago mi je što se tradicija i dalje čuva, što naše žene još uvijek pripremaju peru koja je specifičan kolač našeg podneblja. Treba, naravno, pohvaliti i našu ‘Etno udrugu Greben’ koja je opet sve organizirala na najbolji način, a zahvaljujući njima, ‘Dani pere’ postali su dio turističke ponude našega kraja. I meni je žao što se dosad nisu uključivali muškarci, ali nadam se da će za jubilarno izdanje manifestacije biti spremni pokazati da i oni znaju pripremati peru. Ako dosad nisu naučili, do sljedećih ‘Dana pere’ imaju dovoljno vremena – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Uz gastronomski dio organizirane su i druge aktivnosti vezane uz očuvanje kulturne baštine. Posjetitelji su i ovoga puta imali priliku razgledati kućice u Etno parku koje svojim postavom dočaravaju nekadašnji život ovdašnjeg stanovništva.

Bilo je ovo još jedno ugodno druženje u Madžarevu, uz kulturno-umjetnički program i povratak u neka druga, stara vremena, a ugodnog druženja nije nedostajalo ni na vinskoj cesti Kališće – Cicelj otvorenoj u nedjelju, u organizaciji KUD-a Remetinec.

Oblizeki, internetski magazin u kojem se njeguje svakidašnja kultura stola, hrane i prehrane, pića i dobroga druženja prenijeli su važnost pere u svakodnevnoj tradicijskoj prehrani Madžareva i šire okolice, a koju najbolje opisuje kazivanje Ane Stepančec iz Madžareva:

˝Najradije se jelo peru. Pekla se tri put tjedno i za Koleni post (Badnjak).

Mlinec za peru mora biti tenki  i od pšenične melje, a veliki kak krušna lopata – lopar. Onda se zmešalo koruznu melju, kiselo mleko, sir i jajca. To se delo po mlincu.

Mlinec se z kraja zavrgne v vugle kaj se to ne bi rezišlo. Zgora se metalo puter i vrhnje. Znalo se deti i slivovog  pekmeza. Mesto sira znalo se metati jabuke ili oreje. Najbolše je bilo deti tikve.

Vele da je to pera tivenjača. Pera se pekla v krušne peče dok nije bila črlena. V jene krušne peči znalo se odjenput peči četiri pere.

Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopra si bi je se smejali….˝

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba