Održana 12. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća

Vijećnici većinom glasova ili jednoglasno donijeli brojne odluke, no ne sve – evo što nisu prihvatili 

Objavljeno: 28.09.2022. zagorjeinternational

U utorak je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici održana 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina na kojoj je predsjednica Vijeća Zdravka Grđan utvrdila dnevni red s 19 točaka.

Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2021. godinu kojom se utvrđuje ukupni poslovni rezultat proračunske godine i raspoređuje višak ukupnih prihoda i primitaka, a većinom glasova prihvaćen je i Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada za 2022. godinu. S druge strane, vijećnici nisu prihvatili Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje siječanj – lipanj 2022. godine, dok su izvješća o radu i financijska izvješća za 2021. godinu za trgovačka društva Varkom d.d., Termoplin d.d., Parkovi d.o.o., Čistoća d.o.o., Varaždinske vijesti d.d., Gradska tržnica d.o.o., Vartop d.o.o., Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o., Zona Sjever d.o.o., Aquacity d.o.o. i Tehnološki park Varaždin d.o.o., vijećnici primili na znanje. Također, primili su na znanje i informaciju o odnosima između Grada Varaždina i TD Varteks d.d., s financijskog, pravnog, političkog i gospodarskog aspekta, te informaciju o stanju u TD Tehnološki park d.o.o. 

Promjena koncesionara

Većinom glasova prihvaćen je i rebalans proračuna Grada te prijedlog pravilnika o provedbi postupaka jednostavne nabave.

Na vijeću je jednoglasno usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području grada, a iznimno se produžuju postojeći Ugovori o koncesiji do stupanja na snagu novog Ugovora, najkasnije na rok od šest mjeseci počevši od 3. listopada. Nadalje, jednoglasno je prihvaćen prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti na opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, a s obzirom na to da je došlo do promjene koncesionara preuzimanjem trgovačkog društva Crtorad d.o.o. od strane Best in Parking – KOM d.o.o., potrebno je izvršiti izmjenu Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama. Gradsko vijeće Grada Varaždina ovim Zaključkom daje prethodnu suglasnost trgovačkom društvu Best in Parking – KOM d.o.o.

Vijećnici su jednoglasno podržali i Prijedlog odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na čk.br. 3129/5 k.o. Varaždin i čk.br. 3129/7 k.o. Varaždin, Kapucinski trg. CROATIA OSIGURANJE d.d. je temeljem provedenog Javnog natječaja i Zaključka gradonačelnika sklopilo Ugovor o prodaji kojim je kupilo parcele na Kapucinskom trgu upisane u tadašnji zemljišnoknjižni uložak. Naknadnom parcelacijom čk.br. 3129/6 k.o. Varaždin podijeljena je na dva dijela te je predmet kupnje nova čk.br. 3129/7 k.o. Varaždin. Budući da kupac nije prenio vlasništvo na sebe prije osnivanja nove zemljišne knjige, zbog promjene statusa kupljenih parcela potrebno je skinuti status javnog dobra kako bi prijenos vlasništva bio provediv u zemljišnim knjigama.

Prijedlog zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka o ukidanju statusa javnog dobra na čk.br. 15010 k.o. Varaždin u svrhu izgradnje mini tržnice, Gradsko vijeća jednoglasno je usvojilo. Ovim Zaključkom se ponovno uspostavlja status javnog dobra na čestici koja u naravi predstavlja javno dobro u općoj uporabi, nerazvrstana cesta. Status je ukinut u svrhu izgradnje mini tržnice od koje se odustaje.

Značajne uštede energije

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o donošenju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada za razdoblje 2022. – 2024. godine kojeg je izradila REA Sjever, sukladno smjernicama Ministarstva koje je dalo prethodnu suglasnost na predloženi Akcijski plan energetske učinkovitosti. Plan predviđa implementaciju 14 mjera energetske učinkovitosti, kojima će Grad ostvariti značajne uštede energije te smanjiti emisiju CO2.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i prijedlog programa potpora poduzetnicima na području Grada od 2022. do 2025. godine čija je svrha i cilj poticanje gospodarskih, poduzetničkih i obrtničkih djelatnosti, stvaranje pozitivnog poduzetničkog okruženja i povoljne klime za djelovanje poduzetnika i obrtnika uz osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetništva i obrta na području Grada te osiguravanje pomoći gospodarskim subjektima za realizaciju pojedinih programa od interesa za Grad. Također, na sjednici Vijeća prihvaćen je Prijedlog programa potpora poljoprivredi na području Grada od 2022. do 2025. godine. Programom je predložena provedba i dodjela potpora za pet novih mjera, odnosno za ukupno sedam mjera s ciljem poticanja poljoprivredne proizvodnje i pomoći poljoprivrednicima s područja Grada. 

Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o imenovanju povjerenstva za uvođenje u posjed zakupnika poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada, a Prijedlog odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Varaždina također je jednoglasno usvojen. 

Jednoglasno je usvojen i Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Varaždina. Do donošenja Zakona o zaštiti potrošača osnivanje je bilo u nadležnosti gradonačelnika. Osnovno pitanje koje se ovom Odlukom uređuje jest da sada Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga, radi praćenja javnih usluga Grada, osniva Gradsko vijeće. Savjet prati stanje koje se odnosi na prava i obveze potrošača javnih usluga, razmatra i daje mišljenje koje se odnosi na prava i obveze potrošača javnih usluga, daje preporuke i predlaže mjere za unapređivanje uvjeta i načina korištenja javnih usluga na području grada.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove “Gradski stanovi“ jednoglasno je prihvaćen. Izmjenama se mijenja adresa sjedišta JUGS-a te se mijenja statut. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba