S ciljem podizanja kvalitete života na selu

Uskoro se bira najuzornija hrvatska seoska žena, a čak tri kandidatkinje dolaze iz Varaždinske županije 

Objavljeno: 28.09.2022. zagorjeinternational

Udruga Uzorne hrvatske seoske žene svake godine provodi izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu čime se, kako kažu iz Udruge, zalažu za promicanje vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem podizanja kvalitete življenja na selu.

Ove godine su među natjecateljicama i tri žene s područja Varaždinske županije, Nikolina Cafuk, Maja Ferenčak i Marina Hulama, piše Varaždinski.hr.

Jedna od kandidatkinja, Maja Ferenčak, dolazi iz Ledinca i nositeljica je OPG-a koji se bavi uzgojem batata, a njezino polje danas krasi 12.000 sadnica sa šest vrsta batata. Planira proširiti proizvodnju na još nekoliko proizvoda kao što su čips, brašno, tjestenina i rakija od batata. 

Druga kandidatkinja Marina Hulama dolazi iz Kelemena kod Jalžabeta i ima OPG u kojem obrađuje zemlju i vinograd na principu malog gospodarstva na zemlji od 1,5 hektara. Predsjednica je Udruge žena Kelemen već 17 godina, aktivna članica dramske i plesne skupine te izrađuje ručne radove koji predstavljaju tradiciju kraja. Uz to, članica je župnog Caritasa, KUD-a Jalžabet te je predstavnica u pastoralnom vijeću. 

Nikolina Cafuk dolazi iz Nedeljanca i članica je OPG-a Cafuk koji se bavi proizvodnjom cvijeća, presadnica povrća i povrćem. Njezin OPG obrađuje zemlju od 25 hektara, a 60 posto te zemlje čini krumpir. Suvlasnik je zadruge PZ – Varaždinsko povrće, a posjeduje certifikat ‘Global Gap’. Također, članica je udruge Ludbreški Rozetlin. 

Inače, Svjetski dan seoske žene obilježava se 8. listopada, a na taj dan će se u Belici u Međimurskoj županiji održati i ovogodišnji izbor za  Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. 

Najnovije po kategorijama

POSLODAVAC PARTNER: Kontinuirano rastemo, do 2030. planiramo uložiti još 50 mil. eura, a plaćama i bonusima želimo zaposlenicima pokazati koliko cijenimo njihov trud i doprinos

PRESJEK 20 GODINA POSLOVANJA: Tvrtka Valoviti papir Dunapack d.o.o. ove je godina proslavila veliki jubilej, a generalni direktor Zvonimir Čuljak nam je otkrio same početke, tijek razvoja i poslovne planove

POSLODAVAC PARTNER: Kontinuirano rastemo, do 2030. planiramo uložiti još 50 mil. eura, a plaćama i bonusima želimo zaposlenicima pokazati koliko cijenimo njihov trud i doprinos

Objavljeno: 10.12.2022. Alen Brodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter