“Bogatstvo koje treba očuvati za buduće naraštaje“

U Varaždinu bogatim i raznolikim programom obilježen Međunarodni dan rijeke Drave

Objavljeno: 28.09.2022. zagorjeinternational

“Rijeka Drava je bogatstvo koje treba očuvati za buduće naraštaje“, istaknuto je u utorak na obilježavanju Međunarodnog dana rijeke Drave koje je u Županijskoj palači u Varaždinu organiziralo Sveučilište Sjever u suradnji s Varaždinskom županijom.

Dužina rijeke Drave je 749 kilometara, a svojim tokom povezuje pet država – Italiju, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku, alpsko i panonsko područje.

 – U Varaždinskoj županiji protječe kroz čak devet gradova i općina te u velikom dijelu kreira krajobraz i oblikuje prostor sjevernog dijela županije. Prirodne vrijednosti rijeke Drave su pod zaštitom već desetak godina, kao dio Regionalnog parka Mura – Drava, ali i ekološke mreže Natura 2000. To područje ima međunarodni značaj od 2012. godine u vidu proglašenja hrvatsko-mađarskog Prekograničnog UNESCO Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koji je prošle godine postao i dio velikog petodržavnog rezervata biosfere istog imena. Stoga je dionica rijeke Drave u Varaždinskoj županiji dio najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi – rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

Peti put

Koordinatorica događanja Lovorka Gotal Dmitrović istaknula je:

– Peti put zaredom organizirali smo obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave u Varaždinu, a priredili smo raznolik i bogat program. Imamo umjetnički pogled na Dravu u vidu fotografija, filma i svirala, a uz to znanstveni i avanturistički pristup – rekla je.

Upravo je Gotal Dmitrović bila zaslužna za znanstveni pristup budući da je održala predavanje o kvaliteti vode rijeke Drave, a za koje su uzorci prikupljeni na avanturistički način – tijekom spusta VukoVaraždin 2022., koji je u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije ove godine održan 17. put.

– Zaljubljenici smo u prirodu i rijeku Dravu, a spustom odajemo počast našim poginulim i nestalim prijateljima. Pitali su nas tko je uspio spojiti nas, branitelje, Sveučilište Sjever i Javnu ustanovu Priroda, a mogu vam reći da smo spontano dogovorili da zajedno napravimo nešto konkretno za zaštitu okoliša – rekao je organizator Spusta Nenad Šantek, koji je uručio zahvalnice profesorici Gotal Dmitrović, kao i svojim kolegama.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti i čuti doista posebnu instalaciju “Vodene note“ autorice Lucije Petrović, za koju je primila Rektorovu nagradu za 2021. godinu.

– Na ovoj instalaciji svirate i istovremeno zalijevate biljke. Razmišljala sam kako je voda izvor života, a ljudska intervencija u prirodi, čak jako sitna i jako mala, može donijeti veliku promjenu. To me nadahnulo za ovo sviralo koje građani mogu sami isprobati i osvijestiti koliko mi sami utječemo na prirodu. Naši mali postupci čine promjene u ovom svijetu – istaknula je Lucija Petrović.

Utjecaj na odrastanje

Priređena je bila izložba slika dravskih motiva višestruko nagrađivanog autora Krunoslava Večenaja te prikazan kratki dokumentarni film Mare Koceve, bivše studentice Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, kojeg je predstavio akademski slikar Antun Franović. Bojan Šarkanj sa Sveučilišta Sjever i Dijana Posavec, ravnateljica Centra doktora Rudolfa Steinera, održali su predavanje o utjecaju rijeke Drave na odrastanje i rad doktora Rudolfa Steinera.

Sam događaj obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave u ime Sveučilišta Sjever otvorio je pročelnik Odjela za zaštitu okoliša, recikliranje i ambalažu Božo Smoljan, a podršku obilježavanju dao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba