Pomoćnicima u nastavi povećana plaća – Županija u tu svrhu izdvojila 240.000 kuna

“Povećava se bruto iznos za sve pomoćnike koji rade po bilo kojem modelu u našim školama – plaća od otprilike 2500 kuna je mala za posao koji rade“

Objavljeno: 28.09.2022. zagorjeinternational

U prostorijama Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije u Zaboku je u srijedu, održano potpisivanje ugovora o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za financiranje povećanja plaća pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju na području županije za ovu školsku godinu.

Županija će povećanje plaća pomoćnicima u nastavi, koje osiguravaju Društvo multiple skleroze KZŽ, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga mladih Feniks, Udruga distrofičara Krapina i Udruga Sveta Ana Lobor, financirati sa 240.000 kuna. Ugovore su potpisali predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije Nada Smrekar, predsjednik Udruge invalide Bedekovčina Dragutin Burek, predsjednica Udruge distrofičara Krapina Mirjana Janžek, tajnica Udruge Sveta Ana Lobor Nikolina Vugrek, dok je u ime Udruge mladih Feniks ugovor preuzela Kristina Šturlan.

Župan Željko Kolar je, rekao je da je u proteklih devet godina postignut velik iskorak o osiguravanju pomoćnika u nastavi, istaknuvši da ih je 2013. godine bilo samo 13.

Najveći iskorak

-Kada bismo išli gledati ono što smo napravili u posljednjih devet godina, usudio bih se reći da je ovo jedan od najvećih iskoraka i najboljih stvari koje smo svi zajedno napravili. Jer osobama s posebnim potrebama uvijek treba pristupati s posebnom pažnjom. Njima su potrebni poseban napor, poseban napor njihovih bližnjih i razumijevanje njihove okoline kako bi u svakodnevnom životu mogli funkcionirati – kazao je Kolar, naglasivši da je jedan od razloga s teškoćama popunjavanja mjesta pomoćnika u nastavi ogroman iskorak  u broju zaposlenih na području županije.

 -U 2013. godine imali smo 8542 nezaposlena, a danas se to vrti oko 2000. Prema visini prosječne plaće bili smo 17., a danas smo treći u Hrvatskoj. Zaposlenost je rasla brzinom da smo četvrti u Hrvatskoj prema broju zaposlenih u tom periodu. Naravno da je to smanjilo bazen iz kojeg su se vukli pomoćnici – kazao je župan, pozvavši sve zainteresirane da se jave na natječaje škola i udruga kako bi se školarcima pružila sva potrebna pomoć.

Zamjenica župana Jasna Petek pojasnila je da je odlukom župana donesena  odluka o financiranju povećanja za pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike za ovu školsku godinu, počevši od 1. rujna.

-Razlog tome je što pomoćnici rade obično na pola radnog vremena ili nešto više, ovisno o potrebama djeteta i modela preko kojeg su osigurani u našim školama. Plaća od otprilike 2500 kuna je zaista mala za posao koji rade, ali s druge strane, postoji još jedna otežavajuća okolnost da se ljudi odlučuju da budu pomoćnici, a to je da se zapošljavaju na razdoblje od jedne školske godine i temeljem pravilnika nije moguće drugačije, tako da su zapravo kroz ljeto nezaposlene osobe. Stoga se povećava bruto iznos za sve pomoćnike koji rade po bilo kojem modelu u našim školama za 3,13 kuna po satu, što zapravo iznosi na 10 – mjesečnom razdoblju još jednu plaću za pomoćnike, oko 2500 kuna, ovisno o tome koliko sati tjedno provedu u radu u školi – kazala je Petek, dodajući da je ovoj školskoj godini zaposleno 143 pomoćnika u nastavi za 171 učenika, što za osam pomoćnika i 16 učenika više nego prošle godine.

Više modela

-To samo govori da smo sve potrebe koje postoje na području županije za osiguravanjem pomoćnika u redovnim uvjetima školovanja naše djece i mladih osigurali. Imamo više modela osiguravanja pomoćnika u nastavi, jedan je putem projekta Baltazar, drugi putem natječaja na koje su se prijavile udruge koje su danas s nama ili po modelu 50 posto financiranja Županije, 50 posto jedinica lokalne samouprave. Znači, svi pomoćnici će ovom odlukom dobiti povećanje svoje plaće – kazala je Petek dodajući da bez obzira i na povećanje plaće, ove godine postoji problem osiguravanja pomoćnika za svu djecu s teškoćama.

-Još uvijek nedostaje 17 pomoćnika u našim osnovnim i srednjim školama. Natječaji su otvoreni, vjerojatno će se neki i ponoviti, pa molim sve zainteresirane da se jave, da sva djeca koja trebaju, dobiju pomoćnike u nastavi – istaknula je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba